Ulatuslik küberrünnak levib üle maailma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainat tabasid ulatuslikud küberrünnakud.
Ukrainat tabasid ulatuslikud küberrünnakud. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Euroopa riigid ning USA ja Euroopa suurfirmad teatasid teisipäeval, et on sattunud Venemaalt ja Ukrainast alguse saanud ning seejärel mujale levinud rahvusvahelise küberrünnaku sihtmärgiks.

Rünnakust on seni teatanud Ukraina keskpank, Ukraina Oschadbank, Ukraina kullerfirma Nova Pošta, Vene riiklik naftahiid Rosneft, Kiievi energiafirma Kyivenergo, Tšornobõli tuumajaama kiirgustaset jälgiv amet, Kiievi Borõspili lennujaam, Taani transpordiettevõte AP Møller-Maersk, Briti reklaamihiid WPP, Prantsuse tööstusgrupp Saint-Gobain ja USA farmaatsiafirma Merck.

Osade ekspertide hinnangul on arvuteid nakatanud viirus muudetud versioon lunavarast Petya, mis levis maailmas möödunud aastal ja nõudis ohvritelt andmete krüpteeringust vabastamise eest raha.

Sarnane viirus nimega WannaCry nakatas mais rohkem kui 200 000 arvutit üle 150 riigis.

Teisipäeval levima hakanud lunavara uurinud Rumeenia küberjulgeolekufirma BitDefender analüütik Bogdan Botezatu ütles, et see on pea identne lunavaraperekonda GoldenEye kuuluvate programmidega, mis ringlevad maailmas juba mitmendat kuud.

«Praegu käib maailmas massiivne lunavarakampaania,» ütles Botezatu. Lunavara levib praegu tõenäoliselt automaatselt ilma et inimesest operaator peaks sellesse sekkuma, lisas ta.

Leedu kommunikatsiooni järelevalveamet (RTT) uurib teateid, et viirus on levinud ka Leetu. RTT ametnik Rytis Rainys ütles, et viirus on versioon WannaCryst.

«Suurem osa meie IT-süsteemidest on kogu ettevõttes viiruse tõttu maas. Uurime olukorda. Kõige tähtsam on meie operatsioonide turvalisus,» ütles Maersk Line'i Ladina-Ameerika ja India pressiesindaja Concepción Boo Arias.

Saint-Gobaini esindaja ütles AFP-le, et neidki rünnati. «Turvameetmena isoleerisime oma arvutisüsteemid, et andmeid kaitsta».

«See on nagu talvine gripiepideemia,» kommenteeris Prantsuse sõjaväe küberkuritegevuse üksuse juht Nicolas Duvinage ja ennustas lähikuudel uusi rünnakulaineid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles