Tšetšeenias kehtib Ramzani sõna Venemaa seaduste vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kord on majas! Groznõi ühe linnaosa valitsuse seinal rippuva Ramzan Kadõrovi portree valve all pühivad polikliiniku töötajad tänavat.
Kord on majas! Groznõi ühe linnaosa valitsuse seinal rippuva Ramzan Kadõrovi portree valve all pühivad polikliiniku töötajad tänavat. Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaa tuntuima opositsioonijuhi Boriss Nemtsovi mõrvas süüdistatavate protsess näitas värvikalt, kuidas kunagi iseseisvuse eest sõdinud Tšetšeenia elab praegu omaenda seaduste järgi. Tegelikku integratsiooni Venemaa majanduslikku, õiguslikku ega kultuurilisse ruumi pole siiani toimunud.

Tšetšeenia elanikel tuleb järgida kokku vähemalt nelja normi: Venemaa ametlikud seadused, islamireeglid, aastasadade jooksul kujunenud kohalikud tavad (adatid) ning «Ramzan ütles/käskis nii». See viimane on Tšetšeenias kõige kõvem reegel. Vabariiki juba kümme aastat juhtiva ja valitseva Ramzan Kadõrovi käsu vastu ei julge keegi astuda isegi siis, kui see on silmanähtavalt vastuolus Venemaa seadustega.

Kaks aastat tagasi veebruaris otse Kremli müüride all tapetud Nemtsovi mõrva eeluurimine ja sel nädalal lõpule jõudev kohtuprotsess on näidanud, et Kadõrovi ja tema lähima ümbruskonna vastu ei suuda ilma president Vladimir Putini toetuseta midagi isegi Venemaa kaks kõikvõimsat struktuuri: julgeolekuteenistus FSB ja uurimiskomitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles