Aktivistid kaitsevad puid kas või elu hinnaga

Martin Kutti
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace`i aktivistid blokeerimas metsaraiemasinat, et takistada Bialowieza metsa langetamist Poolas.
Greenpeace`i aktivistid blokeerimas metsaraiemasinat, et takistada Bialowieza metsa langetamist Poolas. Foto: KRYSTIAN MAJ/AFP/SCANPIX

Kui Eestis on looduskaitsjate protestiaktsioonid küllaltki haruldased ja Haabersti hõberemmelga juhtum sai mõneti just seetõttu niivõrd suure kajastuse osaliseks, siis maailmas on puukaitsmine juba aastakümneid populaarne olnud. 

Esimene teadaolev puukaitsmisaktsioon leidis aset juba aastal 1730, mil hinduismi alla kuuluvasse bishnoi usulahku kuulunud 294 meest ja 69 naist ohverdasid oma elu, takistades puude maharaiumist Jodhpuri maharadža uue palee ehitamise tarbeks. Protestijad klammerdusid puude külge, misjärel sõdurid maharadža käsul neil pead maha raiusid.

Üks protesteerijatest olevat liibunud puu külge ja öelnud: «Üks maharaiutud pea on väärt vähem kui maharaiutud puu.» Tõenäoliselt pärineb ka väljend «puukallistaja» just aastast 1730. Tänapäeval kasutatakse seda pigem halvustava alatooniga, viidates kirglikele keskkonnaaktivistidele, kes tihtipeale ametivõimudega konflikti satuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles