USA vabariiklased otsustasid tervishoiueelnõu hääletuse edasi lükata

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obamacare'i tühistamise vastu protestija.
Obamacare'i tühistamise vastu protestija. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

USA vabariiklased otsustasid teisipäeval edasi lükata tervishoiueelnõu hääletuse, sest mitmed vabariiklastest senaatorid on teatanud, et hääletavad selle vastu.

Vabariiklasest senaator David Perdue ütles, et hääletus korraldatakse tõenäoliselt siis, kui senaatorid naasvad tööle pärast 4. juuli iseseisvuspidustusi.

USA president Donald Trump kutsus pühapäeval senati demokraate toetama vabariiklaste tervishoiusüsteemi reformimise seadust.

"Vabariiklased ja demokraadid ei tee koostööd," kurtis Trump pühapäeval eetrisse läinud usutluses saates "Fox and Friends". "Nad võitlevad üksteisega," lausus ta.

Presidendi sõnul valmiks hea tervishoiuseadus, kui demokraadid ja vabariiklased teeksid koostööd ja "võtaksid selle omaks nii, et kõik oleksid sellega rahul". "Aga me ei saa ühtegi demokraatide häält. Mitte ühtegi." 

Senati vabariiklastest liidrid avaldasid sel nädalal uue tervishoiuseaduse eelnõu, mille eesmärk on täita Trumpi lubadus tühistada eelmise presidendi Barack Obama tervishoiuseadus Obamacare.

Meede ei ole seni kogunud vastuvõtmiseks piisavalt vabariiklaste hääli, ehkki erakonnal on senatis enamus, sest paar vabariiklasest senaatorit avaldas sellele vastuseisu.

Senati vabariiklased kirjeldavad eelnõu leebemana esindajatekojas mai algul vastu võetud seadusest, mis jätaks kongressi sõltumatu eelarveameti andmeil ravikindlustuseta 23 miljonit ameeriklast rohkem kui praegu.

Eelnõu varasem vabariiklaste versioon kukkus esindajatekojas kokku märtsis, kui nii mõõdukad kui konservatiivsed vabariiklased torpedeerisid partei enda katset tasalülitada demokraadist ekspresidendi Obama tervishoiuseadus. Eelnõu läbikukkumine oli hoop president Trumpi kui paljukiidetud tehingusobitaja mainele.      

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles