Venemaa muudab ära haakristi kasutamist keelava seaduse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haakrist.
Haakrist. Foto: Trons/TT/TRONS/Scanpix

Venemaa õigusteabeportaali ilmus eile seaduseelenõu, millega lubatakse kasutada Venemaal haakristi ning teisi natsi- ja äärmuslussümboleid haridus-, valgustus- ja teaduseesmärkidel.

Sideministeeriumi esitatud eelnõu näeb ette juhud, mil natsi- ja äärmuslussümboleid võib kasutada. Nende sekka kuuluvad teadus-, kirjandus- ja kunstiteosed, mida kasutatakse valgustuslikel, hariduslikel või teabe-eesmärkidel ega sisalda kihutustöö tunnuseid.

Sellega tahetakse muuta natsisümbolite levitamist ja avaliku näitamist keelavat seadust. Seletuskirja kohaselt võib praegust seaduset kasutada igasuguse Teist maailmasõda käsitleva tele- ja filmitoodangu, samuti kirjanduse ja kunstiloomingu keelamiseks, mis ei võimalda seadust tõhusalt kohaldada.

Portaali Fontanka.ru teatel on selle seaduse järgi inimesi korduvalt karistatud. Nii trahviti 2015. aasta detsembris Uljanovski elanikku, kes joonistas trepikotta haakristi, et peletada sealt uimastisõltlasi.

Sama aasta märtsis trahviti Smolenski ajakirjanikku Polina Danilevitšit, kes oli paigutanud VK suhtluskeskkonda oma leheküljele Teise maailmasõja aegse foto koduhoovist, kus olid ka haakristilipuga Saksa sõdurid.

Samal kuul trahviti ka Ulan-Ude elanikku Marija Burdukovskajat, kelle veebipostituses õigekirja-fašismist leiti natsisümboleid.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles