Hiina näitas esmakordselt uue põlvkonna sõjalaeva (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina uus, kodumaal ehitatud hävitaja.
Hiina uus, kodumaal ehitatud hävitaja. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Hiina esitles täna uut tüüpi kodumaist sõjalaeva, teatas riigimeedia. Aprillis näitas Peking esimest Hiinas ehitatud lennukikandjat.

Olukord Lõuna-Hiina merel on jätkuvalt pingeline ning Hiina on asunud oma väidetavat omandiõigust üha tugevamalt kaitsma, kirjutab BBC.

Uut 10 000 tonni kaaluvat hävitajat hakatakse nüüd igakülgselt testima. Sõjalaeva on Hiina ametliku uudisteagentuuri Xinhua sõnul varustatud uute õhutõrje-, raketitõrje- ning muud tüüpi relvadega, millega saab tabada laevu ja allveelaevu.

Riikliku Global Times'i teatel on tegu esimese 055 tüüpi hävitajaga, millele eelkäijateks olid väiksemad 052D hävitajad.

Peking on rõhutanud, et osa Lõuna-Hiina merest kuulub vaieldamatult Hiinale ning kordas selle üle ka pärast USA presidendi Donald Trumpi lubadust ennetada Hiinal piirkonnas alasid haaramast.

USA on vaidlusaluste saarte lähedale korduvalt oma sõjalaevu- ja lennukeid saatnud, tuues põhjuseks liikumisvabaduse tagamiseks ette võetavad operatsioonid. Mõlemad pooled on teineteist süüdistanud ka Lõuna-Hiina mere militariseerimises.

Lõuna-Hiina merd ümbritsevad pinged on viimaste aastate jooksul kasvanud. Oma nõudmisi esitavad lisaks Hiinale ka Vietnam, Filipiinid, Taiwan, Malaisia ja Brunei.

Hiina on oma positsiooni kinnistamiseks ehitanud vaidlusalustesse piirkondadesse tehissaari ning saatnud vetesse sõjalaevad patrullima.

Riikide nõudmised Lõuna-Hiina merel. Graafik: Wikipedia
Riikide nõudmised Lõuna-Hiina merel. Graafik: Wikipedia Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles