Soome ja Rootsi liituvad Suurbritannia juhitud üksusega JEF

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväelased Soomes
Sõjaväelased Soomes Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Soome ja Rootsi liituvad täna Suurbritannia juhitud kiirreageerimisüksusega JEF.

JEFi eesmärk on abistada üksuses osalevaid Euroopa riike kriisireguleerimis- ja sõjalistes operatsioonides. Suurbritannia juhitud üksuses on praegu lisaks brittidele ka Eesti, Holland, Leedu, Läti, Norra ja Taani. Liikmesriikide vahel kaitsekohustust ei ole.

JEFi liikmed enne Soomet ja Rootsit. Allikas: wikipedia.org
JEFi liikmed enne Soomet ja Rootsit. Allikas: wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Helsingi nimel paneb liitumisleppele allkirja Soome kaitseminister Jussi Niinistö. Kohal viibivad ka Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ja Briti kaitseminister Michael Fallon.

Fallon ütles intervjuus Lännen Medialle, et koostöö JEFi raames võib rakendumisel NATOs tehtavast koostööst olla kiirem ja paindlikum.

«JEF pole suunatud mingile konkreetsele ohule vastu seismiseks, kuid liikmesriikidena võivad Soome ja Rootsi pidada ülejäänud seitset riiki loomulike liitlastena. Tahame hoida koostööd võrdlemisi mitteformaalse ja paindlikuna,» lausus Fallon.

JEFi liikmesusega saab Soomel ja Rootsil olema seltskond sõpru, kes on valmis tegutsema ja aitama, lisas Briti kaitseminister.

Soomes jõustuvad homme seadusmuudatused, mis lihtsustavad rahvusvahelise kaitseabi andmist ja vastuvõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles