Hiina esitas USA-le Taiwani relvatehingu tõttu ametliku protesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ja Taiwani lipud
Hiina ja Taiwani lipud Foto: TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix

Hiina mõistab hukka Valge Maja otsuse müüa Taiwanile 1,3 miljardi dollari eest relvi ning esitas Washingtonile ametliku protesti, teatas Hiina välisministeerium täna.

«Peking ärgitab USAd peatama kõik relvalepped Taiwaniga ning pidama kinni pühendumisest ühe Hiina põhimõttele,» lausus ministeeriumi pressiesindaja Lu Kang.

USA ametnik teatas täna, et Valge Maja kiitis heaks tehingu, millega müüakse Taiwanile 1,3 miljardi dollari eest relvi. Taiwani kaitseministeeriumi sõnul tugevdatakse tehinguga saareriigi õhu- ja meretõrjet.

«Meie pikaaegne ühe Hiina poliitika pole muutunud,» rõhutas USA ametnik avalduses. Poliitika näeb ette, et on ainult üks Hiina ja Taiwan on selle osa. Pekingi sõnul on see seisukoht USA-Hiina suhete alus.

USA on Taiwani võimsaim liitlane ja suurim relvatarnija. Sellest hoolimata pole riikidel ametlikke diplomaatilisi suhteid, sest USA asus 1979. aastal tunnustama piirkonna valitsusena Taipei asemel Pekingit.

Valge Maja müügiplaan on kooskõlas 1979. aastast pärineva Taiwani suhete aktiga, mille alusel hoiab Washington Taipeiga kaubandussidemeid ja müüb Taiwanile relvi, et riik saaks säilitada piisavat enesekaitsevõimet, lisas USA ametnik.

Taiwan tänas Ühendriike jätkuva toetuse eest ning lisas, et tehing suurendab Taiwani enesekindlust ja võimet säilitada kehtivat rahu ja stabiilsust Taiwani väina piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles