Vene julgeolek tahab keelata Skype´i kasutamise

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FSB kaalub Venemaal Skype´i keelamist.
FSB kaalub Venemaal Skype´i keelamist. Foto: SCANPIX

Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus FSB kaalub  võimaliku julgeolekuohu tõttu Skype´i, Hotmaili ja Gmaili kasutamise keelustamist.

FSB esindaja Aleksandr Andrejetškini kinnitusel on julgeolek tõsiselt mures välismaiste programmide kasutamisel tekkiva võimaliku julgeolekuohu pärast, vahendas uudistevõrk AFP.

«Nende teenuste kontrollimatu kasutamine võib tähendada Venemaa julgeolekule erakordselt suurt ohtu,» kinnitas Andrejetškin valitsuse side- ja tehnoloogiakomisjoni tänasel kohtumisel.

Tema kinnitusel kaalutakse internetitelefoni Skype ja välismaiste elektronpostiteenust pakkuvate ettevõtete keelustamist. Andrejetškini sõnul ei kontrollita neid teenuseid Venemaal, mistõttu kasutavad neid tihti ekstremistlikud organisatsioonid.

Mätsis avaldas Nezavisimaja Gazeta Sverdlovski oblasti regionaalvalitsuse ametniku poolt FSB soovitusel koostatud ettekirjutuse, mis nägi samuti ette välismaiste tasuta internetiteenuste keelamist.

Kreml pole soovinud teemat täpsemalt kommenteerida ning ka täna kinnitati, et tegemist on Andrejetškini isikliku arvamusega, millel pole valitsuse poliitikaga midagi ühist.

«Nende populaarsete teenuste kohta rutakaid märkusi teinud Andrejetškin ületas oma võimupiire,» kinnitas Kremli esindaja. «Julgeolekuteenistused ei määra riigi poliitikat internetitehnoloogia valdkonnas.»

Venemaa sideministeeriumist kinnitati aga pärast kohtumist, et ministeerium teeb tehnoloogia kasutamise piiramist puudutavad ettepanekud valitsusele teatavaks 1. oktoobril. Ka kinnitati ministeeriumist, et FSB sooviks eelpool mainitud teenused keelata, kuna julgeolekul puudub neile ligipääs.

Viimaste nädalate jooksul on Venemaal populaarset suhtlusvõrku Livejournal tabanud korduvalt küberrünnakud. Võimudele oma sõltumatusega pinnuks silmas oleva keskkonna ründajad pole aga selgunud. Võimukriitiliste blogijate hinnangul on rünnakute taga aga julgeolekuteenistus

President Dmitri Medvedev, kellel on nii mikroblogivõrgustiku Twitter kui ka Livejournali konto, nimetas rünnakut metsikuks ja seadusevastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles