Finantskriis ohustab Islandi kohta ÜRO julgeolekunõukogus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandlased elavad finantskriisi tõttu läbi ärevaid aegu.
Islandlased elavad finantskriisi tõttu läbi ärevaid aegu. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO peaassamblee liikmed otsustavad täna, millistest riikidest saavad ÜRO julgeolekunõukogu ajutised liikmed.

Finantskriisis rabelev Island ja tuumarelvaambitsioonides süüdistatav Iraan on samuti kandidaatriigid. Nende kõrval üritavad aastaks nõukogusse pääseda ka Austria, Türgi, Jaapan, Uganda ja Mehhiko, vahendas

AP

.

Kandidaatriigid peavad salajasel hääletusel koguma kaks kolmandikku assamblee liikmete häältest. Valituks osutuvad riigid asendavad julgeolekunõukogus Belgiat, Indoneesiat, Itaaliat, Panamat ja Lõuna-Aafrika Vabariiki.

Mittealaliste liikmete valimisel lähtutakse geograafilise tasakaalu põhimõttest, mistõttu peab kolm julgeolekunõukogu liiget olema Aafrika, kaks Aasia, kaks Ladina-Ameerika, üks Ida-Euroopa ning kaks Lääne-Euroopa ja teiste riikide regionaalsest grupist. Seetõttu kandideerib Island kohale koos Austria ja Türgiga ning Iraan Jaapaniga.

«Pole kahtlustki, et finantskriis on mõjutanud Islandi rahvusvahelist positisooni,» ütles üks anonüümseks jääda soovinud lääneriigi diplomaat. Islandi saadik ÜRO juures Hjalmar Hannesson ei osanud öelda, kas hiljutised sündmused Islandil mõjutavad saareriigi šansse osutada valituks, kuid rõhutas, et kriis on ülemaailmne.

Samas on kõik kolm Euroopast julgeolekunõukogusse pürgivat riiki viimasel ajal millegi negatiivsega silma paistnud. Austria hiljutistel üldvalimistel olid taaskord edukad paremäärmuslased ja kuigi nende liider Jörg Haider hukkus liiklusõnnetuses, pole nende positsioon Austria poliitilises elus sugugi nõrgenenud. Türgi puhul on kritiseeritud sõjaväe suurt mõjuvõimu riigi poliitikutele ja suutmatust lahendada kurdide probleemi.

Iraan konkureerib kohale aga Jaapaniga, kuid riik on olnud pikka aega pinnuks silmas julgeolekunõukogu alalistele liikmetele, sest on keeldunud lõpetama uraani rikastamist. Iraani liidrid eesotsas presidendi Mahmoud Ahmadinejadiga kinnitavad jätkuvalt, et nende tuumaprogrammi eesmärk on rahumeelne ja suunatud elektrienergia tootmisele.

Vaatamata asjaolule, et julgeolekunõukogu liikmed soovisid Iraanile kehtestada uusi sanktsioone, ei võetud neid Venemaa ja Hiina vastuseisu tõttu vastu.

Venemaa, USA, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Hiina on alates ÜRO julgeolekunõukogu loomisest selle vetoõigusega liikmed, kuid ajutistel liikmetel vetoõigus puudub.

ÜRO julgeolekunõukogu on üks kuuest ÜRO põhiorganisatsioonist ning selle ülesandeks on rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles