Earhart jõudis eestlannast sõbrannast ette

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alviine ehk Elvy Kalep.
Alviine ehk Elvy Kalep. Foto: Wikipedia

Amelia Earhartil on seos ka Eestiga. Tema sõbranna oli Eesti esimene naislendur Alviine Kalep, rohkem tuntud Elvy Kalepina.

1899. aastal Tori kihelkonnas sündinud Kalepi kirev elulugu sisaldab seiklusi revolutsioonilisel Venemaal, põgenemist kodusõjaaegsest Hiinast, kus Kalep töötas muu hulgas erasekretärina Hiina marssali juures, aga ka Šveitsis saavutatud bobisõidu meistritiitlit ning abielusid Vene krahvist kindral Slastšoviga, Euroopa kõrgseltskonda kuulunud parun von Bergdorfiga ja ameeriklasest börsimaakleriga.

Kalepi elulugu uurinud Heiki Raudla andmetel innustas Kalepit lendama Hollandi päritolu kuulus lennukikonstruktor Anthony Fokker, kellega Kalep kohtus Šveitsi talikuurordis suusatades. 1931. aastal sooritaski Kalep eksamid ja sai esimese Eesti naisena kutselise lenduri diplomi. Samal aastal maanduski ta Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles