Hiina peab USA sõjalaeva lähenemist Paraceli saartele provokatsiooniks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina nimetas USA sõjalaeva lähenemist Paraceli saartele tõsiseks poliitiliseks ja sõjaliseks provokatsiooniks.
Hiina nimetas USA sõjalaeva lähenemist Paraceli saartele tõsiseks poliitiliseks ja sõjaliseks provokatsiooniks. Foto: AP

Hiina nimetas USA sõjalaeva lähenemist vaidlusalusele saarele Lõuna-Hiina meres tõsiseks poliitiliseks ja sõjaliseks provokatsiooniks, mis võib pingestada kahe suurvõimu suhteid.

Peking reageeris, saates piirkonda oma sõjalaevad ja hävitajad, et hoiatada Ühendriikide alust ja sundida see lahkuma, vahendas uuisteagentuur Xinhua välisministeeriumi pressiesindajat Lu Kangi.

USA alus möödus Paraceli saarestikku (hiina keeles Xisha Qundao) kuuluvast Tritoni saarest vaid 22 kilomeetri kauguselt.

Paraceli saartele, mille Hiina okupeeris Vietnami sõja lõpus, pretendeerivad nii Vietnam, Taiwan kui Hiina.

USA ametiisiku sõnul oli operatsiooni eesmärgiks osutada navigatsioonivabadusele vaidlusalustes vetes. Operatsioon viidi läbi vaid mõni tund enne USA presidendi Donald Trumpi ja Hiina riigipea Xi Jinpingi kavandatavat telefonivestlust.

Tegemist on teise sarnase operatsiooniga Trumpi ametisseastumisest saadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles