Macroni kava: iga kolmas parlamendisaadik kaotaks töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron parlamendi ees.
Emmanuel Macron parlamendi ees. Foto: ERIC FEFERBERG/AFP/Scanpix

Prantsusmaa värske president Emmanuel Macron tegi täna parlamendile peetud kõnes muu hulgas ettepaneku kärpida esinduskoja mõlema koja saadikute arvu kolmandiku võrra.

Versaille´ palees parlamendi mõlema koja saadikutele peetud kõnes ütles Macron, et muudatusel oleks positiivne mõju parlamendi töökvaliteedile.

Prantsusmaa kahekojalise parlamendi alamkojas ehk rahvusassamblees on praegu 577 liiget ja ülemkojas ehk senatis 348 saadikut.

Seejuures võitis Macroni erakond Républiqe en Marche juunikuistel parlamendi alamkoja valimistel 314 kohta, mis annab riigipeale hea võimaluse soovitud reforme ellu viia.  

Macron ütles veel, et Prantsusmaa on valmis asuma radikaalselt uuele teele. Varasemat teed nimetas 39-aastane riigipea valeks, lisades, et siis eelistati reegleid algatuslikkusele.

Samuti lubas Macron sel sügisel tühistada eriolukorra, mis on riigis kehtinud alates 2015. aasta novembri Pariisi terrorirünnakutest. Riigipea sõnul taastatakse sellega Prantsusmaa kodanike vabadused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles