Tšetšeenias sünnitab terrorit sotsiaalne protest (1)

, Groznõi-Moskva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenia pealinna Groznõi suurim turg Berkat. Kaukaasiale kohaselt on see linna üks elavamaid kohti. Eriti paistab turu peasissekäik silma pulma- ja ilusalongide rikkusega. Ka fotol on neid näha mitmeid. Viimaste aastate suurim terrorirünnak sooritati 2014 aasta detsembris just selle turu läheduses.
Tšetšeenia pealinna Groznõi suurim turg Berkat. Kaukaasiale kohaselt on see linna üks elavamaid kohti. Eriti paistab turu peasissekäik silma pulma- ja ilusalongide rikkusega. Ka fotol on neid näha mitmeid. Viimaste aastate suurim terrorirünnak sooritati 2014 aasta detsembris just selle turu läheduses. Foto: Jaanus Piirsalu

Tšetšeenias korraldasid end äärmusühenduse Islamiriik (ISIS) järgijateks nimetanud noored poole aasta jooksul viis rünnakut, kuid erinevalt Lääne-Euroopa terroriaktidest olid need halvasti ette valmistatud ega toonud kaasa väga palju ohvreid.

2010ndatel loovutas Tšetšeenia Põhja-Kaukaasia kõige konfliktirohkema piirkonna tiitli Dagestanile. Aastail 2010–2016 hukkus Dagestanis politseinike ja islamiradikaalide vahelises võitluses vähemalt 2000 inimest. Ajavahemikus 1994–2003 kaks sõda üle elanud Tšetšeenias hukkus samal ajal vastuhakkudes viis korda vähem inimesi.

Eelmise aasta sügisest kuni tänavu kevadeni elas Tšetšeenia üle aga viis suuremat rünnakut. Kõigi rünnakute sihtmärgid olid politseinikud või sõjaväelased. Kokku hukkus rünnakutes 14 pagunikandjat ja kümned said haavata. Ründajaid hukkus vähemalt 28. Nad kõik olid alla 30-aastased, suur osa ainult kuni 20-aastased. Lisaks on politseinikud tänavu Tšetšeenias vahistanud üle 60 noore, keda nad pidasid ISISe liikmeteks või poolehoidjateks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles