Kaitseväe juhataja: Rootsi suurõppus pälvib tähelepanu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitseväe juhataja Michael Bydén.
Rootsi kaitseväe juhataja Michael Bydén. Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi korraldab septembris suurõppuse Aurora, mis kaitseväe juhataja Micael Bydéni hinnangul pälvib tähelepanu ja toob kaasa reageeringuid Läänemere ümbruses.

Tegemist on Rootsi suurima sõjaväeõppusega alates 1990-ndate aastate algusest ning sellest võtab osa vähemalt 20 000 sõjaväelast.

"Selle õppuse vastu on suur huvi. Ebaharilik oleks see, kui seda ei oleks.  Huvi on seotud sellega, mida ja kuidas me teeme, millised on meie võimekused, kuidas me teeme koostööd ja nii edasi," ütles Bydén vastuseks uudisteagentuuri STT küsimusele, millised võiksid olla Venemaa võimalikud reageeringud.

Bydéni sõnul usub ta, et väljapoolt üritatakse koguda luureinfot ning levitada eksitavat infot õppuse kohta.

"Ees on ootamas mõjutamiskatsed, millega püütakse näidata, et see õppus on midagi muud, kui see tegelikult on. Siin tuleb olla tähelepanelik. Me peame selgitama olukorda ja rääkima avameelselt, millise õppusega on tegemist," ütles Bydén STT-le Visbys Almedaleni poliitikanädalal.

Venemaa ja Valgevene korraldavad septembris suurõppuse Zapad.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist süüdistas mais Venemaad valeväidete levitamises Aurora õppuse kohta. Minister ütles tookord ajalehele Dagens Nyheter antud intervjuus, et õppust on ekslikult nimetatud NATO õppuseks.

"See ei ole NATO õppus. Me oleme kutsunud need, kes osalevad," seletas Hultqvist.

Õppusel Aurora osalevad Soome, Leedu, Eesti, Norra, Prantsusmaa, Taani ja USA sõjaväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles