Europarlamendi juht pidi saadikuid sõidelnud Junckerit korrale kutsuma (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ründas teisipäeval Euroopa Liidu ainsat otse valitud institutsiooni Euroopa Parlamenti ja laskus sõnavahetusse selle juhiga.

Oma terava keele poolest tuntud Juncker oli vihane, et saalis, kus Malta andis aru oma äsjalõppenud presidentuuri kohta, viibis vaid käputäis seadusandjaid.

Parlamendi esimees Antonio Tajani kutsus Junckerit korrale, soovitades tal oma keelekasutust kontrollida.

«Euroopa Parlament on naeruväärne, täiesti naeruväärne,» pragas Juncker 751 saadikule ette nähtud saalis. «Ma kiidan neid, kes kohale ilmusid, kuid vaid 30 seadusandja viibimine siin selleks debatiks näitab, et parlament ei ole tõsiseltvõetav,» märkis ta.

Antonio Tajani / Foto: AP/Scanpix
Antonio Tajani / Foto: AP/Scanpix Foto: /AP

Tajani sekkus poodiumilt: «Te võite kritiseerida parlamenti, kuid mitte komisjon ei kontrolli parlamenti, vaid parlament komisjoni.»

«Siin on vaid üksikud liikmed plenaaristungil, et komisjoni kontrollida. Te olete naeruväärsed!»

«Härra president, ma palun teil teistsugust sõnavara kasutada. Me ei ole naeruväärsed,» manitses Tajani.

Juncker jäi eriarvamusele ning deklareeris: «Ma ei kavatse enam kunagi sarnast istungit külastada.»

ELi roteeruva eesistumise lõpetanud riigi liidril, antud juhul Malta peaministril Joseph Muscatil, on tavaks anda parlamendile aru kuue kuu jooksul tehtud tööst.

Juncker on tuntud oma vahel ebadiplomaatilise keelepruugi pärast, mis on võrdsel määral nii lõbustanud kui vihastanud.

Tajani pressiesindaja teatas täna hiljem, et Juncker on oma käitumise tõttu  vabandanud.

«President Tajani ja president Juncker kohtusid äsja. Kohtumise ajal sõnas president Juncker, et kahetseb hommikul debati ajal öeldud sõnu. President Tajani jaoks on teema lõpetatud,» ütles Tajani pressiesindaja Carlo Corazza.

Corozza lisas, et Tajani on juba tegelemas küsimusega, mis puudutab eurosaadikute puudumist debattidelt. «President tõstatas teema mõne nädala eest esimeeste kongressil (koosneb europarlamendi presidendist ja fraktsioonide esimeestest) ning loodab õige pea tulemusteni jõuda.»  

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles