Prantsuse vastne valitsus võitis usaldushääletuse veenvalt (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron
Prantsuse president Emmanuel Macron Foto: STEPHANE MAHE/Reuters/Scanpix

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni vastne valitsus võitis teisipäeval parlamendis korraldatud usaldushääletuse kindlalt.

Valitsust toetas 577-kohalises rahvusassamblees 370 saadikut, vastu oli 67 ja erapooletuks jäi 129 parlamendiliiget.

Usaldushääletus korraldati pärast seda, kui peaminister Edouard Philippe esitles assambleele valitsuse kava, mis näeb ette kärpeid ning on orienteeritud ettevõtetele.

Macroni erakonnal En Marche! on parlamendis enamus, neile kuulub 314 mandaati.

Philippe ütles teisipäeval, et valitsus langetab ettevõtte tulumaksu 2022. aastaks järk-järgult 25 protsendile praeguselt 33,3 protsendilt.

«Ettevõtted peavad tahtma end sisse seada ja tegutseda meie territooriumil, mitte mujal,» sõnas Philippe parlamendile, lisades, et maksu langetamine toob Prantsusmaa lähemale Euroopa keskmisele.

Peaminister ütles parlamendis kõneledes ühtlasi, et avaliku sektori 2,1 triljoni eurone võlg on vastuvõetamatu.

«Tantsime vulkaanil, mis müriseb üha valjemini,» ütles Philippe värskelt moodustatud parlamendile, teatades plaanist võõrutada Prantsusmaa avalik sektor kulutamise sõltuvusest.

Philippe teatas, et president Emmanuel Macroni valitsus plaanib langetada avaliku sektori kulutamist sisemajanduse koguprodukti suhtes 3 protsendipunkti võrra praeguselt 56 protsendilt.

Tema sõnul saavutatakse kokkuhoid kontrollides avaliku sektori palkasid, vabanedes kõikidest maksulünkadest ja võttes kasutusele tulemuspõhine lähenemine kulutustele eluasemete ja ametialase koolituse valdkondades.

«Prantsusmaa ei saa olla tšempion nii kulutamises kui maksustamises,» nentis Philippe.

Philippe kordas ka valitsuse eesmärki langetada eelarve defitsiiti Euroopa Liidus lubatud 3 protsendi piiridesse sisemajanduse koguproduktist.

Ühtlasi käivitab Prantsusmaa 50 miljardi eurose investeerimisplaani keskkonna-, tervishoiu-, põllumajandus- ja transpordisektoris.

Philippe rõhutas, et on tähtis investeerida tulevikusektoritesse ning investeerimisplaan keskendub ka oskuste arendamisele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles