ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb seoses Põhja-Korea raketikatsetusega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani televisioon teatas Põhja-Korea uuest raketikatsetusest
Jaapani televisioon teatas Põhja-Korea uuest raketikatsetusest Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP/Scanpix

USA taotles teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralist istungit seoses Põhja-Korea viimase raketikatsetusega, teatasid diplomaadid.

Julgeolekunõukogu peaks kogunema juba kolmapäeval.

Ühendriikides on hakatud uskuma, et Põhja-Korea katsetas tõepoolest mandritevahelist ballistilist raketti, edastasid teisipäeval anonüümsetele valitsusallikatele viidates teiste seas telekanalid CNN ja NBC.

Põhja-Korea teatas teisipäeval, et katsetas pärast aastakümneid kestnud ponnistusi edukalt mandritevahelist ballistilist raketti (ICBM).

Raketi Hwason-14 katsetust jälgis isiklikult riigi liider Kim Jong-un, ütles Korea kesktelevisioonis rahvariietes naisdiktor. Tema sõnul jõudis rakett 2802 kilomeetri kõrgusele ja lendas 933 kilomeetrit.

USA ja Venemaa varasemal hinnangul katsetas Põhja- Korea tõenäoliselt keskmaaraketti.

Ekspertidel on endiselt kahtlusi, kas Põhi suudab tuumalõhkepea piisavalt väikseks muuta, et mahutada see raketi ninakoonusesse, või kas see on omandanud tehnoloogia, mis võimaldab raketil edukalt Maa atmosfääri naasta.

Ent samas on stalinistlik riik teinud Kim Jong-uni võimuletulekust alates oma raketivõimekuses suuri edusamme. Korraldatud on kolm tuumakatsetust ja mitmeid raketiteste.

Venemaa ja Hiina manitsesid teisipäevases ühisavalduses, et Põhja- Korea raketikatsetused ja USA sõjalised õppused Lõuna- Koreas peavad lõppema.

Mõlemad pooled teevad ettepaneku, et Põhja- Korea kuulutab sõltumatu poliitilise otsusega välja moratooriumi tuumapommide ja ballistiliste rakettide katsetustele ning et USA ja Lõuna- Korea hoiduvad suurtest ühisõppustest, teatasid Hiina ja Venemaa välisministeeriumid.

USA president Donald Trump ütles telefonivestluses Hiina presidendi Xi Jinpingiga, et USA on valmis survestama Põhja- Koread ka üksi, edastas ajaleht New York Times administratsiooni kõrgetele ametnikele viidates.

Ühe allika sõnutsi ei ole Trump enam kindel, et Hiina muudab oma poliitikat Põhja- Korea suhtes. Kusjuures allika arvates peljatakse Pekingis rohkem ülestõusu Põhja- Korea režiimi vastu, mitte selle tuuma- või raketiprogrammi.

Samas avaldasid allikad lootust, et USA otsustavus suudab veenda Hiinat Põhja- Korea mõjutusmeetmeid üle vaatama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles