USA sisejulgeolekujuht arutas Mehhiko liidriga narkovastast võitlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sisejulgeolekuminister John Kelly kohtub Mehhiko presidendi Enrique Peña Nietoga.
USA sisejulgeolekuminister John Kelly kohtub Mehhiko presidendi Enrique Peña Nietoga. Foto: Reuters / Scanpix

USA sisejulgeolekuminister John Kelly pidas kolmapäeval Mehhiko pealinnas kõnelusi president Enrique Peña Nietoga, et arutada kahe riigi ühist võitlust narkokartellide vastu.

Kelly alustas kolmepäevast visiiti kolmapäeval, kõnelustel Mehhiko kõrgete ametnikega on keskseteks teemadeks ka kaubandus ja julgeolek.

Mehhiko presidendi kantselei teatel rõhutasid Kelly ja Peña Nieto "vajadust jätkata ühist tööd võitluses rahvusvahelise organiseeritud kuritegevusega, lähtudes jagatud vastutusest, mida mõlemad riigid on tunnistanud".

Uimastite toimetamine USA-sse on Mehhiko narkokartellide mitme miljardi dollariline äri. Kartellide vägivald ja relvastus on muutunud julgeolekuprobleemiks mõlemale riigile.

Kelly ja Peña Nieto arutasid ka migratsiooniküsimusi.

Kahe riigi suhteid on pingestanud USA presidendi Donald Trumpi plaan ehitada USA-Mehhiko piirile müür. Samuti on Trump nimetanud mehhiklastest immigrante kurjategijateks, uimastidiileriteks ja vägistajateks ning nõudnud ka uute kaubandusläbirääkimiste pidamist.

Tegemist on Kelly teise visiidiga Mehhikosse. Ta käis seal ka veebruaris koos USA välisministri Rex Tillersoniga.

Tookord lubas Kelly, et USA-s ebaseaduslikult elavate mehhiklaste massilist deporteerimist ei tule, kuigi Trump oli sellele vihjanud.

Trump ja Peña Nieto kohtuvad reedel Saksamaal Hamburgis G20 tippkohtumise kõrvalt.

Mehhiko välisminister Luis Videgaray ütles kolmapäeval, et presidentide kohtumiselt ei ole mõtet oodata suhete olulist paranemist.

"Me ei oota ühtegi olulist kokkulepet, me ei oota oluliste erimeelsuste lahenemist," ütles ta Mehhiko telekanalile Televisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles