Trump esines Poolas haruldase Vene-kriitikaga (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolat külastav USA riigipea Donald Trump tegi täna tavapäratu käigu ja kritiseeris Venemaad. Trumpi sõnul destabiliseerib Moskva oma tegudega olukorda.

Trump sõnas, et USA teeb liitlastega koostööd, et astuda vastu Venemaa tegudele ja destabiliseerivale käitumisele. Homme kohtub Trump maailma juhtivate tööstusriikide G20 tippkohtumisel Saksamaal Hamburgis.

Täna Eesti aja järgi kell kaks päeval peab Trump Poolas ka kõne, kus keskendub USA ja Euroopa vahelistele suhetele.  BBC info kohaselt kavatseb Trump sõnavõtu käigus väita, et lääne tsivilisatsiooni tulevik on kaalul. Poola on näide riigist, mis on valmis tsivilisatsiooni kaitsma, ütleb Trump.

«Poola kogemus meenutab meile, et lääne kaitsmine ei sõltu mitte ainult  vahenditest, vaid ka rahva tahtest. Meie aja üks tähtsamaid küsimusi on, kas läänel on piisavalt tahet, et ellu jääda,» seisab kõnes, millest avaldati meediale tükikesi.

Trump kohtus täna juba Poola riigipea Andrzej Dudaga, kohtumise algushetki saab vaadata siit:

Kohtumise järel toimunud pressikonverentsil kinnitas Trump, et USA on pühendunud Kesk- ja Ida-Euroopa julgeoleku ja rahu säilitamisele.

«Meie tugev liit Poola ja NATOga on jätkuvalt kriitiline konflikti heidutamiseks ja tagamaks, et Euroopat ei laastaks enam iialgi suurvõimude sõda ning et maailm oleks turvalisem ja parem paik,» lausus Trump ühisel pressikonverentsil Poola presidendi Andrzej Dudaga.

«Ameerika on pühendunud Kesk- ja Ida-Euroopa rahu ja julgeoleku säilitamisele,» ütles riigipea. «Teeme Poolaga koostööd vastuseks Vene tegevustele ja destabiliseerivale käitumisele,» lisas ta.

Trump tegi täna ka avalduse nn Kolme mere algatuse riikide juhtidele, ühendus koondab 12 Kesk- ja Ida-Euroopa riiki: Eesti, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Tšehhi, Ungari, Bulgaaria, Austria ja Horvaatia.

Riigid üritavad vähendada sõltuvust Venemaa tarnitud naftast ja gaasist. Trumpi sõnul on ta uhke, et regioon saab kasu USA energiatarnetest. Poola sai juunis kätte esimese USA veeldatud gaasi saadetise.

USA president tõi avalduses ka esile, et Kesk- ja Ida-Euroopal on tema jaoks eriline tähendus, sest tema abikaasa Melania on pärit Sloveeniast.

Eesti esindajana viibis Kolme mere algatuse kohtumisel president Kersti Kaljulaid, kes riputas sellest Twitterisse pildi:

Trumpi Poolas peetavat avalikku kõnet saab täna kell kaks otseülekandes jälgida Postimehest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles