EL ja Jaapan avasid Merkuuri-missioonile suunduva kosmoselaeva (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päiksesüsteem: nagu koolist teada, on Päiksele kõige lähem planeet on Merkuur.
Päiksesüsteem: nagu koolist teada, on Päiksele kõige lähem planeet on Merkuur. Foto: /AP/Scanpix

Euroopa ja Jaapani teadlased avasid täna kosmoselaeva BepiColombo, mis alustab järgmisel aastal seitsmeaastast teekonda Merkuuri suunas.

BepiColombo stardiga 2018. aastal algab Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) esimene missioon Päikesele lähima planeedi uurimiseks.

Kosmoselaev kannab kahte orbitaaljaama, üks neist on Euroopa, teine Jaapani oma. Need eralduvad kohale jõudes ja jäävad eri orbiitidel ümber Merkuuri tiirlema.

BepiColombo eesmärk on kontrollida mitmeid USA kosmoseagentuuri NASA Messengeri missiooni intrigeerivaid uurimistulemusi ning süüvida veelgi sügavamalt Merkuuri mõistatustesse, ütles ESA.

Tegemist on ESA ja Jaapani kosmoseagentuuri JAXA ühisprojektiga, mis maksab üle 1,3 miljardi euro ning kaasab 33 ettevõtet 12 ELi riigist ning ka USA ja Jaapani firmasid.

Euroopa Kosmoseagentuuri tänasel pildil näeb BepiColombot Hollandis Spijkenisses testimisel. Foto: AFP PHOTO / EUROPEAN SPACE AGENCY /Scanpix
Euroopa Kosmoseagentuuri tänasel pildil näeb BepiColombot Hollandis Spijkenisses testimisel. Foto: AFP PHOTO / EUROPEAN SPACE AGENCY /Scanpix Foto: C. CARREAU/AFP
Kunstniku joonistus BepiColombo missioonist. Joonis:
Kunstniku joonistus BepiColombo missioonist. Joonis: Foto: NASA
Merkuuri pind, jäädvustuse tegi kosmosesond Messenger. Foto: NASA/Scanpix
Merkuuri pind, jäädvustuse tegi kosmosesond Messenger. Foto: NASA/Scanpix Foto: /AP

 Missiooni algust on mitu korda edasi lükatud, kuid nüüd on selle juhid kindlad, et start on järgmise aasta oktoobris.

Merkuuri orbiidile on kavas jõuda 5. detsembriks 2025.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles