Allikad: USA ja Venemaa leppisid kokku relvarahus Süüria edelaosas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

USA ja Venemaa saavutasid kokkuleppe relvarahu kehtestamises Süüria edelaosas, teatas Vene välisminister Sergei Lavrov reedel pärast Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Vene riigipea Vladimir Putini esimest kohtumist Hamburgis G20 tippkohtumise kõrvalt.

Vene, USA ja Jordaania eksperdid jõudsid täna Ammanis kokkuleppele vastastikuse mõistmise memorandumis de-eskalatsioonitsooni loomiseks Daraa, Quneitra ja Sweida piirkondades, ütles Lavrov ajakirjanikele. Selles tsoonis jõustub relvarahu Damaskuse aja järgi 9. juuli keskpäevast, lisas ta.

USA välisministri Rex Tillersoni sõnul näitab kokkulepe de-eskalatsioonitsooni asjus, et Washington ja Moskva suudavad Süüria teemal edukalt koostööd teha.

Vene välisministri sõnul hakkab de-eskalatsioonitsooni ümber julgeolekut tagama Vene sõjaväepolitsei koos jordaanlaste ja ameeriklastega.

Ta lausus, et dokument tsooni loomisest kinnitab Venemaa, Jordaania ja USA pühendumust Süüria suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis pani aluse konflikti poliitilisele lahendamisele.

Lavrov lausus, et Venemaa, Türgi ja Iraani vahel on sõlmitud kokkulepe Homsi piirkonda hõlmava de-eskalatsioonitsooni ning Damaskuse lähistel asuva Ida-Ghouta piirkonda hõlmava tsooni tulevase väljanägemise üle. Süüria põhjaosas Idlibi provintsi hõlmava tsooni osas kokkulepet veel ei ole, lisas ta.

Tillerson kinnitas presidentide kohtumise järel USA ajakirjanikega vesteldes, et Ühendriigid ei näe president Bashar al-Assadil ja tema perekonnal pikaajalist rolli Süüria tulevikus. USA ja Venemaa on huvitatud Süüria stabiilsusest, mistõttu on tähtis arutada riigi tulevast valitsust, lisas ta.

Ühe anonüümseks jääda soovinud USA ametniku sõnul on kokkuleppega seotud ka Jordaania ja Iisrael. Mõlemal riigil on ühispiir Süüriaga ning mõlemad on tundnud tõsist muret, et Süüria kodusõja vägivald võib laieneda üle piiri.

Süürias on vägivald vähenenud alates eelmise aasta lõpus Türgi, Venemaa ja Iraani vahendusel sõlmitud relvarahust, ent riigis kestab endiselt sõjategevus, milles osalevad äärmusrühmitused, Süüria režiimiväed koos liitlaste Venemaa ja Iraaniga, USA toetatud Süüria Demokraatlikud Jõud ning Türgi sõjavägi ja selle Süüria ülestõusnutest liitlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles