Türgi opositsioonijuht jõudis "õigluse marsil" Istanbuli (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi opositsioonijuht Kemal Kılıçdaroğlu saabumas Istanbuli rännakul "õigluse marss".
Türgi opositsioonijuht Kemal Kılıçdaroğlu saabumas Istanbuli rännakul "õigluse marss". Foto: SIPA/Scanpix

Türgi

Türgi opositsioonijuht jõudis reedel kolme nädala eest Ankarast alustatud "õigluse marsi" raames Istanbuli.

Vabariikliku Rahvapartei (CHP) esimees Kemal Kılıçdaroğlu on kõndinud alates 15. juunist protestiks erakonna parlamendisaadiku Emil Berberoğlu vangistamise vastu.

Kılıçdaroğlu on teinud 450-kilomeetrise rännaku läbi CHP tunnusteta ning kandes silti türgikeelse sõnaga "õiglus". Rännak lõppeb pühapäeval.

Mõned analüütikud on pidanud opositsioonijuhi ettevõtmist tõsiseks väljakutseks autoritaarsele presidendile Recep Tayyip Erdoğanile, kuid riigipea on suhtunud sellesse põlgusega.

Opositsioonijuht alustas marssi vastuseks endise ajakirjaniku ja CHP seadusandja Berberoğlu 25 aastaks vangi saatmisele ajalehele salastatud info lekitamise eest.

"Täna siseneme Istanbuli ja me oleme äärmiselt õnnelikud," ütles Kılıçdaroğlu. "Ma tunnen meelerahu, sest oleme jätnud selja taha pika tee ilma, et keegi oleks vigastada saanud." 

"9. juulil jätkame üheskoos püüdlusi õigluse jaluleseadmiseks," sõnas CHP esimees.

Kılıçdaroğlut on teekonnal iga päev saatnud üha rohkem inimesi. Marss lõpeb pühapäeval Istanbuli Maltepe linnajaos vangla ees, kus Berberoğlut kinni hoitakse.

"Sellel marsil on kolm tähtsat eesmärki: esiteks, Kılıçdaroğlu kinnistab oma staatust liidrina. Teiseks, CHP suudab taas rahvaga ühise keele leida...ja viimaks ühendab see türgi rahvast," ütles rännakul osaleja Issa Ağacık AFP-le.

Kılıçdaroğlu pressiesindaja sõnul saatis reedel CHP liidrit umbes 45 000 inimest.

Opositsioonijuht on teravalt kritiseerinud Erdoğani korraldatud referendumit presidendivõimu suurendamise üle ning aastataguse riigipöörde järel kehtestatud eriolukorra ajal läbi viidud massilisi vahistamisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles