Jaapan soovib Venemaaga rahulepingut (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzo Abe ja Vladimir Putin.
Shinzo Abe ja Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AP/Scanpix

Jaapani peaminister Shinzo Abe lausus eile, et Jaapan on valmis koostööks Venemaaga Kuriili saarte teemal, et suurendada Moskva ja Tokyo vahel usaldust puuduva rahuleppe sõlmimiseks.

«Rahulepingu sõlmimiseks on vaja süvendada kahe riigi vahel usaldust. Seda silmas pidades me juba arendame koostööd ühistegevuse alal saartel ja võimaldame saarte endistele elanikele senisest vabamaid visiite haudade ja endise elumaa juurde,» ütles Abe Hamburgis kohtumisel Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Abe sõnul on kahe riigi suhted alates detsembrikuisest kohtumisest Putiniga arenenud järk-järgult erinevates valdkondades ja loodetavasti annab käesolev kohtumine uue tõuke.

Vene president avaldas heameelt intensiivse dialoogi üle Jaapaniga. «Kahtlemata edendab see kahepoolseid suhteid ja ma loodan, et aitab meil lahendada vanu probleeme,» ütles Putin.

Nõukogude Liit vallutas neli saart, mida Venemaa nimetab Lõuna-Kuriilideks ja Jaapan Põhjaterritooriumiks, Teise maailmasõja lõpus ja nende tõttu ei ole riigid tänini ametlikku rahulepet allkirjastanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles