Pahased poolakad süüdistasid lennuõnnetuses valitsust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendipalee ette kogunenud poolakad.
Presidendipalee ette kogunenud poolakad. Foto: SCANPIX

Kümmekond meeleavaldajat avaldas Varssavis asuva presidendipalee ees terve öö meelt ning nõudis peaminister Donald Tuski tagasiastumist.

Umbes 20 demonstranti, kes otsustasid terve öö vältel oma meelsust näidata, panid valitsusjuhile süüks tegevusetust täpselt aasta tagasi Smolenski lähedal toimunud lennukatastroofi asjaolude uurimisel. Ka süüdistasid meeleavaldajad Tuski valitsuse välisministrit Radosław Sikorskit Poola reetmises, vahendas Poola raadio koduleht.

Eile õhtul marssis presidendipalee juurde hinnanguliselt 6000 inimest, kelle hinnangul pole Poola valitsus avaldanud Venemaale piisavalt survet, et Moskva avaldaks lennuõnnetuse põhjuste kohta tõe.

Uudisteagentuuri AFP teatel avaldas Varssavis asuva Venemaa Föderatsiooni saatkonna juures meelt ka paarsada rahvuslast, kes süüdistasid Moskvat tõe varjamises.

Presidendipalee ette kogunenute seas oli ka Poola endine peaminister ja lennuõnnetuses hukkunud presidendi Lech Kaczyński kaksikvend Jarosław Kaczyński, kes boikottis Poola valitsuse korraldatud mälestusüritusi.

Kaczyński hinnangul ei kaitsnud valitsus oma presidenti piisavalt, mistõttu lasub poliitiline vastutus Smolenski lennukatastroofi eest Poola valitsusel.

Varem on opositsiooniliider andnud mõista, et valitsus vastutab otseselt selle eest, et nad ei suutnud riigi juhtkonnale hankida Nõukogude Liidu päritolu lennukite asemel uusi õhusõidukeid. Smolenski lähedal sattus õnnetusse Vene lennukitööstuse menuk TU-154, mis on ka varem korduvalt katastroofidesse sattunud.

Tunamullu kavandas valitsus kolme või nelja uue lennuki ostmist kõrgete riigiesindajate transportimiseks, kuid majanduslike raskuste tõttu tehing tühistati. Uute lennukite asemel otsustas kaitseministeerium kahe juba kasutatud lennuki soetamise kasuks, kuid ka see tehing ei pälvinud rahvasaadikute toetust ja hääletati päevakorrast maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles