Esmakordselt Baltimaades: USA paigutas õppusteks Leetu raketikaitsesüsteemi Patriot (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA paigutas õppusteks Leetu raketikaitsesüsteemi Patriot.
USA paigutas õppusteks Leetu raketikaitsesüsteemi Patriot. Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS

Ühendriigid paigutasid esmaspäeval Leetu seal juulis peetava õhutõrjeõppuse ajaks oma raketikaitsesüsteemi Patriot.

Süsteemi püüdurraketid on suutelised hävitama õhusõidukeid või väljatulistatud ballistilisi rakette, teatas Leedu kaitseministeerium.

Ministeeriumi sõnul on tegu Patriot-süsteemi esmakordse kasutamisega Leedu territooriumil. Samuti pole Patriot-süsteemi varem paigutatud ühessegi teise Balti riiki.

See paigaldati Šiauliai rajoonis 11.-22. juulini peetavate õhutõrjeõppuste Tobruq Legacy 2017 tarvis. Õppustest võtab osa 500 sõjaväelast ja 30 õhutõrjesüsteemi Leedust ja veel neljast NATO riigist.

Leedu kaitseministeerium ütles, et Patriot-süsteemi paigaldamine «demonstreerib USA kindlat pühendumust Leedu julgeoleku tagamisele ja USA kõrgetasemelist valmisolekut paigutada kiiresti piirkonda strateegilised võimsused».

USA korraldatud õppused Tobruq Legacy 2017 viiakse läbi ka Tšehhis ja Rumeenias. Leedu õhujõud võtavad iga-aastastest õppustest osa kolmandat korda.

Õhutõrje on Balti riikide kaitse nõrgim osa. Leedul, Lätil ja Eestil on praegu ainult lühimaa õhutõrjesüsteemid. Leedu loodab jõuda tänavu Norraga kokkuleppele keskmaasüsteemi NASAMS ostus.

USA paigutas õppusteks Leetu raketikaitsesüsteemi Patriot. (AP Photo/FILE) / SCANPIX Code: 436
USA paigutas õppusteks Leetu raketikaitsesüsteemi Patriot. (AP Photo/FILE) / SCANPIX Code: 436 Foto: /AP
Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles