Armeenia ja Aserbaidžaani välisminister arutavad Karabahhi küsimust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Austria pealinnas Viinis Mägi-Karabahhi rahu palumas.
Meeleavaldajad Austria pealinnas Viinis Mägi-Karabahhi rahu palumas. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Täna kohtuvad Brüsselis Armeenia välisminister Edvard Nalbandjan ja Aserbaidžaani välisminister Elmar Məmmədyarov, teatas Armeenia välisministeeriumist.

«Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski rühma vahendusel ja juuresolekul toimub Brüsselis 11. juulil Armeenia välisministri Nalbandjani ja Aserbaidžaani välisministri Məmmədyarovi kohtumine,» edastas pressiteenistus.

Mägi-Karabahhis teravnes olukord 4. juulil, mil Aserbaidžaan süüdistas Armeeniat Füzuli rajoonis ühe küla tulistamises, mille tulemusel hukkusid vana naine ja laps. Tunnustamata Karabahhi piirkonna võimud ütlesid, et vastati vaid Aserbaidžaani tulele. Vaatamata sellele kinnitati Bakuust ja Jerevanist, et ministrite juulikuusse kavandatud kohtumisest Mägi-Karabahhi küsimuses ei loobuta.

Relvarahu kehtib vormiliselt 1994. aasta maist.

Olukorra lahendamist on seni edutult üritanud vahendada OSCE Minski rühm, kuhu kuuluvad Aserbaidžaan, Armeenia, Valgevene, Saksamaa, Itaalia, Rootsi, Soome ja Türgi ning kaaseesistujateks on Venemaa, USA ja Prantsusmaa.

Mägi-Karabahh on valdavalt armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Aserbaidžaan ja Karabahhi separatistid pole pärast 1994. aasta relvarahulepet kunagi rahulepet sõlminud ning piiriülesed tulevahetused on sagedased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles