Video: naistele keelatud saar Jaapanis kanti UNESCO maailmapärandi nimistusse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okitsu pühamu Okinoshima saarel Jaapanis
Okitsu pühamu Okinoshima saarel Jaapanis Foto: STR/AFP/Scanpix

Edela-Jaapanis asuv püha saar, mis on naistele keelatud ja kus meeskülalised peavad enne maismaale suundumist end paljaks koorima, kanti UNESCO maailmapärandi nimistusse, vahendab Guardian. 

Okinoshima- nimelise saare ajalugu ulatub neljandasse sajandisse. Seal viidi läbi rituaale, et paluda ohutut merereisi. Samuti korraldati saarel kohtumisi naaberriikide Hiina ja Korea esindajatega.

Saarele, mille pindala on ligikaudu 700 ruutmeetrit, anti maailmapärandi staatus ÜRO haru iga–aastasel tippkohtumisel Poolas Krakovis.

Saarel lubatud palvustel käia šinto preestritel. Nemad võivad külastada ka 17. sajandist pärit Okitsu pühamut, mis kuulub Munakata Taisha pühamute hulka.

Lisaks on saart õigus üks kord aastas – 27. mail - külastada veel umbkaudu 200 mehel. Sel päeval mälestatakse meremehi, kes hukkusid aastatel 1904-1905 aset leidnud Vene- Jaapani sõja käigus saare lähedal peetud lahingus.

Seletusi, miks sinto religioon keelab naistel saarele astuda, on erinevaid, kuid enamasti arvatakse, et menstruatsioon rüvetaks pühamut. 

Enne maismaale astumist peavad nad läbima sajanditevanused rituaalid, sealhulgas ära võtma kõik riided ja end mereveega pesema, et vabaneda ebapuhtustest. Neil on keelatud saarelt meeneid kaasa võtta - ka juhuslikud oksad või kivikesed kuuluvad nende hulka. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles