Toomas Hendrik Ilves kaasati USA-s Kremli mõjutustegevuse vastasesse ühendusse (8)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Venemaa üha tugevneva propaganda ja mõjutustegevuse vastu võitlemiseks asutas rühm USA endisi tippametnikke ja sõjaväelasi ühenduse, kuhu kuulub ka Eesti endine riigipea Toomas Hendrik Ilves.

Ajalehe Washington Post teatel kannab ühendus nime Demokraatia Kaitse Allianss (Alliance for Securing Democracy), kuhu kuuluvad endised kõrged rahvusliku julgeoleku ametnikud nii vabariiklaste kui ka demokraatide leerist.

Ühenduse liikmete seas mainitakse endise USA sisejulgeoleku ministri Michael Chertoffi, CIA eksjuhi Michael Morelli ja NATO Euroopa vägede endise juhataja admiral James Stavridise, aga ka Eesti eelmise riigipea Toomas Hendrik Ilvese nime.

Asjaosaliste eesmärk on koguda ja talletada teavet Venemaa poliitilisest mõjutustegevusest USA-s ja Euroopas, et analüütikutel oleks selle põhjal võimalik kavandada Moskva suhtes vastusamme.

Organisatsiooni tegevjuht Laura Rosenberger ütles ajalehele, et oht demokraatiale on rahvusliku julgeoleku küsimus. «Meil on vaja rohkem ära teha, et teada neid võtteid, mida Venemaa kasutab ning mida teised võivad kasutada tulevikus õõnestamaks demokraatlikke institutsioone.,» sõnas Rosenberger.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles