Millised on brittide väljavaated pärast Brexitit?

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May kohtumas USA presidendi Donald Trumpiga.
Briti peaminister Theresa May kohtumas USA presidendi Donald Trumpiga. Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia üks variant kindlustada endale tulevastel läbirääkimistel lisaega andvad kriitilise tähtsusega vabakaubanduslepped on sõlmida partnerluslepe Euroopa Vabakaubandusassotsiatsiooni ehk EFTAga.

Partnerluslepe võimaldaks brittidel kaubelda EFTA praeguste partneritega juba sõlmitud tingimuste alusel, mis tähendaks, et neil ei tekiks vajadust alustada uusi läbirääkimisi Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) tingimuste järgi.

EFTA loodi 1960. aastal ja sinna kuuluvad Šveits, Norra, Island ja Liechtenstein. Suurbritannial oleks seeläbi ligipääs vabakaubanduslepetele ja seda ilma ELis kehtestatud liikumisvabaduseta, vahendab Guardian. EFTA on sõlminud kaubanduslepped näiteks Pärsia lahe Araabia riikide koostöönõukoguga, kuhu kuuluvad Araabia Ühendemiraadid, Bahrein, Katar, Kuveit, Omaan ja Saudi Araabia; samuti Hongkongiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles