Iraagi rahu võti on sunniitide ja šiiitide suhted

Martin Kutti
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi politseinikud tähistamas Mosuli vabastamist.
Iraagi politseinikud tähistamas Mosuli vabastamist. Foto: FADEL SENNA/AFP/Scanpix

Kuigi Iraagi peaminister Haider al-Abadi kuulutas eelmisel pühapäeval Mosuli vabastatuks, ei ole võitlus Iraagis läbi. Nüüd peab riigi peamiselt šiiitidest koosnev valitsus suutma leida ühist keelt sunniitidega. Mosuli vabastamist terrorirühmituse ISIS käest on isegi loetud kohalike sunniitide kaotuseks.

USA hinnangul läheb linna taastamiseks vaja vähemalt miljardit dollarit (umbes 900 miljonit eurot) ja on vähetõenäoline, et madala naftahinna tõttu raskustes olev Iraak sellise raha linna taastamiseks leiaks. Samuti on ebatõenäoline, et sunniitliku vastupanu keskuseks peetava Mosuli taastamine võiks Bagdadi šiiitidest riigiametnikele olla esimese järgu tähtsusega, kirjutab CNN.

«Iraagi valitsus peab tegema midagi sootuks muud, et vältida ISISe edasiarenduse teket. Nad peavad suutma ära leppida sunniitidega ja tekitama neis tunde, et Bagdadis asuv valitsus hoolib neist,» vahendab CNN ISISe-vastast operatsiooni Inherent Resolve juhtiva USA kindralleitnandi Stephen Townsendi sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles