Ukraina separatistide poolel sõdinud britt läks aastateks vangi

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina separatistid.
Ukraina separatistid. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Suurbritannias Manchesteris mõistis kohus esmakordselt süüdi briti, kes kuulus Ukraina idaosas separatistide relvaformeeringutesse ning mõistis talle viie aasta ja nelja kuu pikkuse vangistuse.

Kohus leidis, et 41-aastane Benjamin Stimson kuulus Ida-Ukrainas sealsete isehakanud rahvavabariikide relvafomeeringute koosseisu, vastandudes niiviisi Ukraina võimudele ja valitsusvägedele, vahendas BBC vene teenistus.

Ehkki kohus mõistis Stimsoni vangi kaheksaks aastaks, arvestati sellest süü ülestunnistamise eest kolmandik maha.

Süüdimõistetu isa Martin Stimson ütles, et ta on otsusest vapustatud, pidades seda liiga karmiks.

Süüdistaja sõnul oli oli Stimsonil kavatsus « teiste isikute kaasabil sooritada terroriakte, astudes Ukraina võimudele vastanduvate mässuliste ridadesse ning teenida seal mässulisena».

Samas kohus ei leidnud otseseid tõendeid sellest, et Stimson oleks vahetult osalenud relvastatud konfliktis. Ühtlasi jõudis kohus seisukohale, et Stimsonil pole äärmuslikke vaateid ning ta ei kujuta Suurbritannia ühiskonnale ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles