Video: Türgi tähistab riigipöördekatse nurjamise aastapäeva (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinudaastase putšikatse mahasurumise tähistamist kuulutav plakat Türgis.
Läinudaastase putšikatse mahasurumise tähistamist kuulutav plakat Türgis. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Türgi tähistab täna mitmesuguste üritustega eelmise aasta nurjunud riigipöördekatse aastapäeva, mille puhul president Recep Tayyip Erdoğan demonstreerib jõudu uue puhastuslainega riigiametites.

Türgi võimud on kuulutanud 15. juuli riigipühaks - demokraatia ja ühtsuse päevaks - , ja käsitlevad putši mahasurumist kui Türgi demokraatia ajaloolist võitu.

Rühm rahulolematuid sõjaväelasi tõi eelmise aasta 15. juulil tankid tänavatele ja sõjalennukid taevasse, et kukutada üha autoritaarsemaks muutuv Erdoğan. Riigipöördekatse ja selle mahasurumise käigus sai surma 249 inimest, teiste hulgas üles tõusnud sõjaväelased. Türgi võimud süüdistavad riigipöörde sepitsemises pagulasena USAs elavat islamivaimulikku Fethullah Güleni.

Putši mahasurumisele järgnes Türgi ajaloo suurim puhastuslaine - 50 000 inimest on vahistatud ja üle 100 000 ametist vallandatud. Repressioonid üha jätkuvad. Erdoğan aga kindlustas oma positisooni 16. aprilli referendumil, millega suurendati presidendivõimu.

Eilel, aastapäevapidustuste eel, vallandati veel 7348 sõjaväe-, politsei- ja riigiametnikku, neist 2303 politseinikud.

Seda võimaldab eelmise aasta 20. juulist alates riigis kehtinud eriolukord.

Kinnipeetuid süüdistatakse sidemetes terroriorganisatsioonidega või riigi julgeoleku vastu astunud või seda teha osustanud rühmitustega.

Gülen on alati eitanud seotust riigipöördekatsega ning reedel kutsus ta Türgi valitsust lõpetama nõiajahti kõikidele, keda arvatakse olevat ebalojaalsed presidendile ja tema režiimile.

Üleriigiliste pidustustega tahetakse jäädvustada 15. juuli türklaste mällu kui 1923. aastal Osmani impeeriumi varemetele rajatud nüüdisaegse Türgi riigi ajaloo pöördeline tähis.

«Nüüdsest alates ei ole enam miski nagu enne 15. juulit,» ütles Erdoğan neljapäeval peetud kõnes.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles