Indoneesia andis osale Lõuna-Hiina merest uue nime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereväelased Lõuna-Hiina merel
Mereväelased Lõuna-Hiina merel Foto: Sipa USA/U.S. Navy/Sipa USA

Indoneesiast sai kõige hiljutisem Aasia riik, mis ärritas Hiinat tegevusega Lõuna-Hiina merel, vahendab CNN.

Protestiks Pekingi tegevuse vastu regioonis, nimetab Indoneesia nüüdsest oma põhjapoolsemaid alasid Lõuna-Hiina meres Põhja-Natuna mereks.

Uue kaardi vastse nimega avaldas merelise sõltumatuse aseminister Arif Havas Oegroseno. «Peame merede ümbernimetamisega jätkama ja Uhinenud Rahvaste Organisatsioonile piiride kohta infot edastama,» sõnas Oegroseno riigitelevisioonile Antara.

«See süsteem annab rahvusvahelisele kogukonnale aimu, kelle vetest nad läbi sõidavad,» lisas Oegroseno.

Osa uue nimega alast jääb Hiina «üheksa punkti joonele» - vetesse, mis ulatuvad sadu kilomeetreid itta ja lõunasse Hiina saarest Hainanist.

Hiina väidab, et kogu meri kuulub talle, kuid Vietnam, Taiwan, Filipiinid, Brunei ja Malaisia on kõik nende mandri lähedale jääva osa merest enda omaks kuulutanud.

Foto: Kuvatõmmis portaalist

Indoneesia ei ole samuti esimene riik, mis Lõuna-Hiina mere osi ümber on nimetanud.

2011. aastal otsustati Filipiinidel meri ümber nimetada Lääne-Filipiinide mereks. Kaks aastat peale otsust jõudis vaidlus isegi rahvusvahelisse kohtusse Haagis. Läinud aastal otsustati seal, et Hiinal pole mingit õigust Filipiinide lähedale jäävale osale merest. Hiina kutsus kohtu otsust farsiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles