Briti rahandusminister: tasume ELis võetud finantskohustused (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister Philip Hammond
Briti rahandusminister Philip Hammond Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Ühendkuningriik võtab vastutuse raha eest, mille riik Euroopa Liidule võlgneb pärast liidust lahkumist, ütles Briti rahandusminister täna.

«Oleme riik, mis alati austab oma kohustusi. Kui saab olema mis tahes makstav summa, mis on korralikult koostatud ja auditeeritud, siis loomulikult tegeleme sellega,» ütles Philip Hammond Briti rahvusringhäälingule BBC.

«Me pole riik, mis kõnnib minema oma võlgade eest,» lisas ta. ELi hinnangul on London võtnud liidus eelarvekohustusi umbes 100 miljardi euro ulatuses. Hammond ei toetanud välisminister Boris Johnsoni avaldust, et Suurbritannia ei kavatse mingit nn lahkumisarvet maksta, kuid rõhutas siiski, et peab summat naeruväärseks.

Hammond kinnitas, et eelarvekohustused on homme algavate Brexiti-kõneluste teise vooru päevakorra tipus.

Briti valituskabinet on jõudmas arusaamani, et Suurbritannia ja EL peavad sõlmima üleminekuleppe ajaks, mil Suurbritannia on EList lahkunud. See üleminekuperiood võiks kesta paar aastat, ütles Hammond. Nädalavahetusel avaldatud Briti lehed olid täis teateid valitsuskabinetis toimuvast tulisest siseheitlusest.

Briti peaminister Theresa May Foto: Matt Dunham/Pool/REUTERS/Scanpix
Briti peaminister Theresa May Foto: Matt Dunham/Pool/REUTERS/Scanpix Foto: POOL/REUTERS

Hammond tunnistas, et valitsuse ministrid on Brexiti teiste osiste osas eri meelt. «Osa sellest kärast tekitavad inimesed, kes pole rahul algatustega, mida mina olen üritanud viimastel nädalatel edasi viia selleks, et tagada Brexit, mis keskendub meie majanduse kaitsmisele,» ütles ta.

Enne valimisi ütles peaminister Theresa May selgelt, et tema prioriteet on kärpida immigratsiooni. See küsimus oli üks kesksetest vaidluspunktidest eelmisel aastal aset leidnud referendumil, mis päädis otsusega viia Ühendkuningriik EList välja. Pärast valimisi tekkisid Mayl raskused oma võimu kehtestamisega ning ajakirjanduses räägitakse mitmendat nädalat, et peaministri rivaalid manööverdavad end tema kukutamiseks.

Hammond rõhutas, et tema kolleegid peaksid hoopiski keskenduma oma tööle. «Ma arvan, et paljudel rinnetel tuleks abiks, kui minu kolleegid - kõik meist - keskenduksid olemasolevale tööle. See valitsus seisab Brexiti kõneluste puhul silmitsi tiksuva kellaga.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles