Merkel välistas põgenike arvule ülempiiri seadmise (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/AP/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel välistas riiki saabuvate põgenike arvule ülepiiri seadmise, ähvardades sellega tekitada lõhe pikaajalise valitsuspartneriga, vahendab CNN.

«Mis puutub ülempiiri seadmisse, siis minu seisukoht on selge,» sõnas Merkel eile otseintervjuus Saksa kanalile ARD. «Ma ei aktsepteeri seda.»

Merkel vajab aga konservatiivse Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) toetust, et septembrikuiste valimiste järel kantsleritoolile jääda. Partei juht Horst Seehofer kinnitas täna toetust Saksamaale saabuvatele põgenikele ülempiiri kehtestamisele.

«Piir on ja jääb CSU eesmärgiks,» sõnas Seehofer, ehkki keeldus erinevalt varasemast küsimust koalitsiooniläbirääkimistel punaseks jooneks nimetamast.

Detsembrikuises intervjuus lubas Seehofer pärast valimisi koalitsiooni jäädes kehtestada Saksamaale saabuvate põgenike aastaseks ülempiiriks 200 000 inimest.

Tegemist on juba teise avaliku vastuoluga kahe valitsuspartei vahel vähem kui kuu jooksul – juunis hülgas Merkel oma ammuse seisukoha samasooliste abielu osas, avades ukse parlamendihääletusele, millega samasooliste abielud Saksamaal seadustati.

Mõned CSU liikmed reageerisid sellele aga vihaselt, öeldes, et Merkel on kokkuleppe murdnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles