Ametnik: Trump jätab USA Iraani tuumaleppega seotuks (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump loobus esmaspäeval oma kampaanialubadusest taganeda Iraaniga sõlmitud tuumaleppest, ütlesid ametnikud, kelle sõnul jääb Washington leppest kinni pidama.

Teheran nõustus kaks aastat tagasi kuue suurriigiga – USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa – sõlmitud leppe alusel piirama oma tuumategevust vastutasuks riigi tuumaprogrammiga seotud sanktsioonide tühistamise eest.

Trumpi valitsus pidi esmaspäeval kongressi teavitama, kas Iraan on vastavalt leppele oma tuumategevust piiranud.

«USA-le teadaolevalt on tingimused täidetud,» ütles üks Valge Maja ametnik anonüümsuse tingimusel.

Tegemist on teise korraga, kui Trump on alates ametisse astumisest jaanuaris kinnitanud Iraani kinnipidamist tuumaleppest.

Ametniku sõnul jääb USA poliitika Iraani suhtes otsusest hoolimata jäigaks. «Me plaanime kehtestada Iraanile uued sanktsioonid seoses riigi ballistiliste rakettide programmiga,» lausus ta.

«Iraan on jätkuvalt üks peamisi ohte Ühendriikide huvidele ja piirkondlikule stabiilsusele,» ütles ametnik.

Trump on nimetanud lepet «ajaloo halvimaks» ja andis mais käsu see üle vaadata. Presidendivalimiste kampaania ajal lubas ta USA leppest välja viia.

Iraaniga leppe sõlminud Hiina, Venemaa, Prantsusmaa, Suurbritannia, USA ja Saksamaa esindajad kohtuvad reedel Viinis, et vaadata üle tuumaleppe täitmise olukord.

Teherani hinnangul ei täida Ühendriigid lepet, sest ei ole tühistanud täielikult Iraanile kehtestatud sanktsioone.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles