USA ei lubanud ÜRO uurijat Wikileaksi väidetava lekitaja juurde

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaksile USA saladokumentide lekitamises süüdistatav Bradley Manning
Wikileaksile USA saladokumentide lekitamises süüdistatav Bradley Manning Foto: SCANPIX

Wikileaksile USA saladokumentide lekitamises süüdistatava Bradley Manningu väidetavat piinamist kontrolliva ÜRO uurija sõnul ei lubanud USA võimud tal süüalusega privaatselt kohtuda.

ÜRO inimõiguste eriraportööri Juan Mendeze sõnul on ta väga pettunud USA ametiisikute otsuses mitte lubada tal Manninguga nelja silma all kohtuda. Mendeze hinnangul võimaldatakse tal Manninguga kohtuda vaid ametnike juuresolekul, teatas BBC.

Pentagoni kinnitusel saavad Quantico sõjaväevanglas vahi all olevate isikutega privaatselt kohtuda vaid nende kaitsjad. Samas eitab Pentagon süüdistusi, nagu väärkoheldaks sõjaväe endist luureanalüütikut, keda kahtlustatakse Wikileaksile saladokumentide edastamises.

Manningu sõprade ja kaitsja ning mitmete teiste allikate kinnitusel on teda aga piinatud. Nende sõnul hoitakse Manningut 23 tundi ööpäevas üksikvangistuses, tema tervis on oluliselt halvenenud ning tal kästakse regulaarselt lahti riietuda.

Manning peeti kinni mullu juunis Iraagis. Talle on esitatud süüdistus salastatud materjali lekitamises, kuid ka kümnetes teistes süütegudes, sealhulgas vaenlase abistamises, riiklikus andmete varguses, riigikaitselise salastatud info edastamises ja teistes süütegudes, millega võib kaasneda ka surmanuhtlus. Süüdistaja on siiski juba lubanud, et maksimaalset karistusmäära nad ei taotle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles