ÜRO: aids nõudis mullu miljon inimelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Aids nõudis 2016. aastal miljoni inimese elu, mis on ligi pool 2005. aasta rekordilisest ohvrite hulgast, seisab ÜRO raportis.

Vähenenud pole üksnes HIV-nakkused ja surmajuhtumid, vaid varasemast rohkem inimesi saavad elupäästvat ravi, ilmnes andmetest, mis avaldati enne pühapäeval avatavat AIDS-i teemalist teaduskonverentsi Pariisis.

 «2016. aastal oli 19,5 miljonil 36,7 miljonist HIV-viirusesse nakatunud inimesest ligipääs ravile,» teatas UNAIDS.

See on esimene kord, kui rohkem kui pooled nakatunud inimestest said retroviirusevastast ravi, mis hoiab AIDS-i kontrolli all, kuid ei tapa seda.

Võrreldes 2005. aastaga on AIDS-iga seotud surmade arv kahanenud 1,9 miljonilt ühele miljonile.

Mullu nakatus viirusesse 1,8 miljonit inimest, mis on peaaegu pool rekordilisest 3,5 miljonist 1997. aastal.

Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias kasvas vahemikus 2010-2016 uute HIV-i nakatunute arv aga 60 protsendi võrra. Haigusest tingitud surmade arv aga kolmandiku võrra.

Kokku on AIDS-i põhjustavasse HI-viirusesse alates 1980. aastatest nakatunud 76,1 miljonit inimest. 35 miljonit inimest on selle tagajärjel surnud.

HIV jaoks vaktsiini või ravi veel ei ole ning nakatunud inimestel tuleb loota retroviirusevastasele ravile viiruse paljunemise peatamiseks.

Ilma ravita areneb HI-viirusesse nakatunud isikutel välja AIDS-i sündroom, mis nõrgestab immuunsüsteemi ja jätab keha haavatavaks nakkustele nagu tuberkuloos ja teatud vähitüüpidele.

Suurimaid edusamme on tehtud Ida- ja Lõuna-Aafrikas, kus alates 2010. aastast on AIDS-iga seotud surmade arv kahanenud 42 protsendi võrra.

Regioonis elab umbes pool HIV-i nakatunud inimestest maailmas.

2020. aastaks tahavad ÜRO meditsiiniametnikud, et 90 protsenti nakatunud inimestest üle maailma teavad oma haigusest, nendest 90 protsenti peab saama ravi ja 90 protsendi puhul neist peab viirus olema ravi järel "allasurutud".

2016. aastal teadis 70 protsenti nakatunutest oma haigusest, neist 77 protsenti said ravi ning nendest 82 protsendil oli haigus vaoshoitud olekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles