Raport: Põhja-Koreas massihauda viskamiseks piisab välistelevisiooni vaatamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulekad kodanikud jälgivad vaid Põhja-Korea riiklikku televisiooni. Selleks on üles riputatud suur ekraan   Pyongyangi raudteejaama sissepääsu juurde.
Kuulekad kodanikud jälgivad vaid Põhja-Korea riiklikku televisiooni. Selleks on üles riputatud suur ekraan Pyongyangi raudteejaama sissepääsu juurde. Foto: KIM WON-JIN/AFP/Scanpix

Põhja-Korea avalike tapmiste osas on ilmnenud uusi šokeerivaid asitõendeid, selgub Lõuna-Korea inimõigusterühmituse Transitional Justice Working Group (TJWG) värskest raportist.

Soulis baseeruva rühmituse uurimus, mis põhineb kahe aasta jooksul 375 Põhja-Korea ülejooksikuga peetud intervjuudel, toob välja, et avalikke tapmisi on läbiviidud nii turgudel, staadionitel kooliõuedel kui ka jõekallastel. Hukkamiste aluseks on piisanud näiteks vabrikust vase või põldudelt riisi ja maisi varastamisest, süüdistuste nimekirjast leiab aga ka Lõuna-Korea uudiste levitamise või prostitutsiooni.

Teatud juhtudel süüalused ka lihtsalt peksti surnuks, sest tulistamine oleks tähendanud kuuli raiskamist, rääkis TJWG-le üks riigist põgenenud põhjakorealane.

«See on võimas tööriist, kuidas saavutada hirmu abil kontroll,» ütles TJWG teadusdirektor Sarah Son.

Rühmituse sõnul tuvastati kokku 47 avalikku hukkamispaika ja massihauda, eesmärgiga aidata rahvusvahelisel kogukonnal nõuda inimsusevastaste kuritegude alusel Põhja-Korea vastutusele võtmist.

Avalikud tapmispaigad Põhja-Koreas. Allikas:  The Transitional Justice Working Groupi raport
Avalikud tapmispaigad Põhja-Koreas. Allikas:  The Transitional Justice Working Groupi raport Foto: The Transitional Justice Working Group
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles