Meedia: Saksamaa külmutas relvatarned Türgile (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Saksamaa on külmutanud kõik relvatarned Türgile, kirjutas meedia täna uuest arengust Berliini ja Ankara tülis.

Saksa-Türgi suhete halvenemine on pärast Saksa inimõigusaktivist kohtueelset vangistust Türgis toonud kaasa pooltevahelise sõnasõja ja ähvardused.

Saksa valitsus manitses eile Türki reisivaid Saksa kodanikke ettevaatusele ja ähvardas üle vaadata garantiid välisinvesteeringutele. Ankara nimetas Berliini meetmeid väljapressimiseks.

Osana kahepoolsete suhete põhjalikust ümberkorraldamisest Saksamaa külmutab kõik kavandatud ja pooleliolevad relvatarned Türgile, kirjutas ajaleht Bild allikatele viitamata.

Saksa kantsleri Angela Merkeli kantseleiülem Peter Altmaier ei kinnitanud usutluses telekanalile ZDF Bildi väiteid ega lükanud neid ka ümber. Ta hoiatas, et Saksa valitsus kaalub pidevalt edasiste meetmete vajalikkust.

Saksa-Türgi suhted on pingestunud pärast 2016. aasta juuli nurjunud riigipöördekatset Türgis, millele Ankara on reageerinud massiliste vahistamistega.

Meedia andmeil peatas Saksamaa riigipöördekatsele järgnenud kuurde jooksul 11 eraldiseisvat relvatarnet Türgile.

Suhted viis täielikku madalseisu Türgi kohtu teisipäevane otsus jätta kuus inimõigusaktivisti terrorirühmituse väidetava abistamise tõttu eelvangistusse. Nende seas on ka Saksa kodanik Peter Steudtner.

Peter Steudtner. FOTO: Privat/AP/Scanpix
Peter Steudtner. FOTO: Privat/AP/Scanpix Foto: Privat/AP

Altmaier kinnitas ka, et Berliin kutsub Brüsselit külmutama 2020. aasta lõpuni Ankarale eraldatavat 4,45 miljardi euro ulatuses Euroopa Liidu rahalist abi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles