Vene diplomaati ärritas Balti riikide metsavendi kaitsev avaldus (33)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader NATO videoklipist.
Kaader NATO videoklipist. Foto: Kaader videost

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) kohtumisel Viinis puhkes Venemaa ja Balti riikide diplomaatide vahel sõnavahetus metsavendade pärast.

Leedu saadik OSCE juures Aurimas Taurantas ütles uudisteagentuurile BNS, et kohtumisel tegi Venemaa etteheiteid NATO valmistatud filmile NSV Liidu okupatsiooni vastu võidelnud Baltimaade metsavendade kohta.

Taurantase sõnul vastasid  Eesti, Läti ja Leedu sellele ühisavaldusega, mille järgi oli Balti riikidel õigus osutada okupatsioonirežiimi terrorile vastupanu ja seda tehti põhjustel, et paljusid inimesi küüditati, tapeti ja piinati.

Taurantase sõnul reageeris Vene saadik Eesti saadiku ette loetud avaldusele süüdistustega, mille kohaselt moonutavad Balti riigid ajalugu.

Venemaa: NATO videoklipp metsavendadest on vastik

Venemaa välisministeeriumi esindaja nimetas möödunud nädalal vastikuks NATO videoklippi metsavendade võitlusest NSVLi okupatsioonivägede vastu.

«See organisatsioon, mis loodi fašistlike jäänuste poolt (peamiselt need, kes seisid Saksa okupatsioonivõimude poolel: politseinikud, administratsiooni töötajad, Läti SSi sõdurid ja ohvitserid), viis läbi üle 3000 sabotaažiakti, milles sai surma tuhandeid rahumeelseid elanikke,» kirjutas Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova oma Facebooki kontol.

Zahharova sõnul olid end metsavendadeks nimetanud võitlejad seotud massihukkamistega ja seda ei tohi unustada. Samuti väitis Zahharova, et NATO levitab tahtlikult valeinfot, kujutades metsavendi kangelastena.

NATO avaldas eelmisel nädalal kaheksaminutilise videoklipi «Metsavennad – võitlus Baltimaade pärast», mis kajastab metsavendade võitlust Nõukogude Liidu okupatsioonivägede vastu Teise maailmasõja järel.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles