Euroopa volinik: Berliini karm suhtumine Türgisse on mõistetav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Hahn.
Johannes Hahn. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Johannes Hahn ütles täna avaldatud intervjuus, et Saksamaa karm suhtumine Türgisse on kahe riigi vaheliste pingete valguses mõistetav.

«Ma arvan, et me oleme näidanud suurt kannatlikkust Türgiga. Tundub, et ta ei hinda seda. Saksamaa reaktsioon on mõistetav,» sõnas Hahn Saksa päevalehe Die Welt usutluses.

Saksa välisminister Sigmar Gabriel tegi neljapäeval ebaharilikult karmisõnalise avalduse, milles hoiatas Saksa firmasid Türgisse investeerimise eest ning rääkis vajadusest vaadata üle kogu suhete spekter Türgiga.

Kahe riigi suhteid halvendas järsult Türgi hiljutine otsus jätta eeluurimisvangistusse kuus inimõigusaktivisti, kelle seas on inimõigusorganisatsiooni Amnesty International Türgi büroo juht Idil Eser ja Berliinis baseeruv Saksa kodanikust aktivist Peter Steudtner.

Praegu on Türgis vahi all üheksa Saksa kodanikku, neist neljal on ka Türgi kodakondsus.

Eurovolinik Hahn avaldas kahetsust, et Ankara üha kaugeneb Euroopa standarditest, surudes maha valitsuse vastaseid.

«Inimõigusaktivistide hiljutine vahistamine kahjuks kinnitab seda hävitavat kurssi, mille Türgi on võtnud alates riigipöördekatsest, mille me kindlalt hukka mõistsime,» sõnas Hahn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles