Portaal: Venemaa loobus ohtlikust plaanist tankida ujuv tuumajaam Peterburis

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akademik Lomonossov.
Akademik Lomonossov. Foto: Peter Kovalev/Peter Kovalev/TASS

Peterburis valmiv ujuv tuumajaam Akademik Lomonossov, mida kavatsetakse vedada üle Läänemere Venemaa põhjarannikule, tangitakse tuumakütusega hoopis mereretke sihtkohtas Murmanskis, teatas Venemaa tuumaenergeetika ametkonna Rosatom juht Aleksei Lihhatšov.

«Tuumakütuse laadimist ning ujuva tuumajaama reaktorite käivitamist Peterburis takistas Venemaa Läänemere-naabrite mure, sest rahvusvahelises mereõiguses puudub selline mõiste nagu «mitteiseliikuv ujuv tuumaobjekt,» vahendas portaal 47news.ru Rosatomi juhi selgitust.

Lihhatšovi sõnul on Murmanskis paiknevas Rosatomfloti baasis kütuse laadimiseks vajalik taristu ning spetsialistid olemas.

Rosatomi juht lisas, et tuumajaam on kavas käiku lasta 2019. aasta detsembris.

Varem oli teatatud, et Vene valitsuse plaan hakata ujuvat tuumajaama tankima vaid kaks kilomeetrit Peterburi linnasüdamest eemal tekitas keskkonnateadlaste pahameeletormi.

Algselt pidi Akadeemik Lomonossov varustama elektriga Kaug-Põhjas asuvat Sevmaši linna, kuid toodi 2008. aastal Balti laevastiku osana Peterburi, et laevale uued reaktorid paigaldada. Kamtšatkal peaks laev asendama Bilibino reaktorit, mis läheb 2019. aastal mahakandmisele. Rajatise lõpp-punkt on Ida-Siberis asuv sadamalinn Pevek.

Venemaa esialgse plaani pärast on väljendanud enim muret Norra, kus kardetakse, et laev võib sõita tormisel Atlandil Norra rannikul karile. See võib omakorda raskelt kahjustada Norra turismi- ja kalatööstust.

Soome välisminister Timo Soini ütles Hufvudstadsbladetile, et mõistab Norra muret. Soome suhtub tuumajulgeolekusse ja mereõigusesse tõsiselt.

Teadaolevalt kavatsetakse tuumajaam Peterburist Murmanskisse viia 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles