KOHALIK VAADE. President Duda laseb ilmselt kohtuvõimu laostavad seadused käiku

Kazimierz Popławski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlavalgusmeeleavaldus õigussüsteemi valitsusele allutavate seaduste vastu toimus Varssavis Poola ülemkohtu ees ka laupäeval.
Küünlavalgusmeeleavaldus õigussüsteemi valitsusele allutavate seaduste vastu toimus Varssavis Poola ülemkohtu ees ka laupäeval. Foto: ALIK KEPLICZ / AP / Scanpix

Poola parlament, kus on enamus Õiguse ja Õigluse Parteil (PiS), võttis möödunud nädalal vastu veel kolm seadust, mis tüürivad riiki autokraatia ja võimude lahususe põhimõtte hülgamise poole.

Sel korral võttis Jarosław Kaczyński partei sihtmärkideks riigi õigusnõukogu ja ülemkohtu. Sammu tagajärjel kaotavad sõltumatuse nii mõlemad institutsioonid kui kaudselt ka teised ametkonnad – nagu näiteks riiklik valimiskomisjon. PiSi rünnak justiitssüsteemi vastu on tänavatele toonud kümned tuhanded poolakad.

Kolme uut seadust menetleti PiSile tüüpilisel moel: nad pandi parlamendi päevaplaani ootamatult, et valmistada üllatus opositsioonile, kes millekski selliseks valmis polnud; kiirustades ja reegleid rikkudes, et vältida konsultatsioone, kuulamisi, debatti, analüüsi, arvamusi ja parandusi; ning puhkuste ajal, et vältida suuri meeleavaldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles