Meeleavaldused on jõudnud saja Poola linna tänavatele (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
People hold a caricature of Jaroslaw Kaczynski, depicted on a wheelbarrow, as they gather during a protest against the Supreme Court legislation at the Main Square in Krakow, Poland, July 22, 2017. Agencja Gazeta/Jakub Porzycki  via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
People hold a caricature of Jaroslaw Kaczynski, depicted on a wheelbarrow, as they gather during a protest against the Supreme Court legislation at the Main Square in Krakow, Poland, July 22, 2017. Agencja Gazeta/Jakub Porzycki via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT. NO RESALES. NO ARCHIVES. Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters

Täna õhtuks oodatakse Varssavi kesklinna tuhandeid meeleavaldajaid, kes seisavad vastu valitsuspartei Õiguse ja Õigluse justiitsreformi kavale, vahendab CNN.

Presidendil on parlamendi heakskiidu saanud eelnõu allkirjastamiseks jäänud 21 päeva, meeleavaldajad aga üritavad õigusriigi põhimõtetele potentsiaalset ohtu kujutavat otsust iga hinna eest peatada.

Kohtuvõimu valitsuse kontrolli alla liigutamine on pälvinud ka Washingtoni ja Euroopa Liidu hukkamõistu, viimane ähvardas Varssavit seaduse vastuvõtmise korral tõsiste sanktsioonidega.

Ka Poola demokraatia suurkuju Lech Wałęsa on ühinenud meeleavaldajatega ning kutsus Gdanskis peetud kõnes nooremat põlvkonda õigusriigi põhimõtteid ohustava reformi vastu astuma, vahendab Deutsche Welle.

«Meie põlvkonnal õnnestus Poola uuesti jalule aidata ja kindlustada võimude lahusus. Me ei saa lubada kellelgi seda hävitada,» sõnas Wałęsa, rõhutades, et Solidaarsuse liikumise üks tähtsaimatest saavutustest oli just seadusandliku, täidesaatva ja kohtuvõimu lahususe saavutamine.

«1989. aastal andsime teile demokraatliku Poola. Te peate selle eest iga hinnaga võitlema,» lisas endine president.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles