Poolas elav eesti õppejõud: meeleavaldused on veelgi suuremaks paisunud (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlavalgusmeeleavaldus õigussüsteemi valitsusele allutavate seaduste vastu toimus Varssavis Poola ülemkohtu ees ka laupäeval.
Küünlavalgusmeeleavaldus õigussüsteemi valitsusele allutavate seaduste vastu toimus Varssavis Poola ülemkohtu ees ka laupäeval. Foto: ALIK KEPLICZ / AP / Scanpix

Kohtureformi tõttu läks Poolas rahutuks juba mõni aeg tagasi, nüüd on aga protestid veelgi suuremaks paisunud, rääkis Poolas elav eesti õppejõud Edgar Pill.

«Võrreldes sellega, mis seal olid paar nädalat tagasi, on need, jah, tunduvalt suuremad, sest asi on üha kartustäratavam, sest praegu tahetakse ümber lükata kõik demokraatia saavutused, mis siiamaani on olnud, pannakse kinni kõik kohtud,» rääkis Pill ERRi «Aktuaalsele kaamerale».

Võimupartei üritab rahva vastumeelsust väiksemana näidata ja isegi naeruvääristada, kasutades selleks meelevaldajate hinnangul absurdseid väiteid.

«Meeleavaldustest osavõtjad olla justkui mingid endised bolševikud, kommunistid ja inimesed, kes tahavad kaitsta oma huve - see on täielik hullumeelsus, sest kõik näevad, et enamus osavõtjatest on väga noored,» rääkis kodanikuaktivist Katarzina Chimiak.

Tema sõnul on raske ennustada, mis edasi saab. «Muidugi need, kes sarnaselt minule protestidel osalevad, loodavad, et president neid seadusi heaks ei kiida.» 

Kohtuvõimu valitsuse kontrolli alla liigutamine on pälvinud ka Washingtoni ja Euroopa Liidu hukkamõistu, viimane ähvardas Varssavit seaduse vastuvõtmise korral tõsiste sanktsioonidega.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles