Džihaadipruut tahab tagasi Saksamaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedias levinud foto Linda W.-st.
Sotsiaalmeedias levinud foto Linda W.-st. Foto: twitter

Iraagis äärmusrühmituse ISIS võitlejaga abiellunud Linda W. (tema täisnime pole avalikustatud - toim) sõnul soovib ta naasta Saksamaale ja on valmis tegema uurijatega koostööd.

16-aastase tüdruk ütles Bagdadi sõjaväehaiglas Saksa meediaväljaannetele antud intervjuus, et ta kahetseb otsust lahkuda oma Dresdeni lähedalt asuvast kodust, et ühineda Iraagis ISISega.

«Ma tahan lihtsalt lahkuda,» ütles tüdruk, «eemale sõjast, kaugele paljudest relvadest ja mürast.»

Saksamaalt lahkudes oli tüdruk 15-aastane. Enda sõnul võttis tal läbi Türgi ja Süüria Iraaki jõudmine aega kuu. Iraagis abiellus ta ISISe võitlejaga, kellega asuti elama hiljuti islamivõitlejatelt tagasi vallutatud Mosuli linna, naise väitel ta seda ei soovinud. Peagi sai tema abikaasa surma.

Tüdruku sõnul varjas ta end Tigrise jõe lähedal ühes keldris. Kui Iraagi sõdurid ta leidsid, arvati, et tegemist on jeziidiga, kes elavad Mosuli lähistel ning keda ISIS on orjastanud. «Ma olen sakslane,» olevat tüdruk seepeale vastanud.

Haiglasse sattus neiu šrapnellihaavaga. «Selle sain ma helikopterirünnaku ajal,» selgitas tüdruk, näidates vigastatud vasakut reit ja paremat põlve.

Nüüd soovib tüdruk naasta Saksamaale ja on enda sõnul valmis koostööks uurijatega. Iraagi võimude sõnul tuleb teda enne aga ravida, kusjuures tüdruk toimetati tavahaiglast sõjaväehaiglasse, ametnike sõnul olevat nii turvalisem.

Saksa prokurör Lorenz Haase ütles, et Linda üle võidakse kohut mõista Iraagis, samuti võidakse ka välismaalasena Saksamaale välja anda. Iraagis võib tüdrukut terrorismis süüdimõistmise korral oodata ees ka surmanuhtlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles