Trumpi väimees eitab Vene-sidemeid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jared Kushner koos abikaasa Ivanka Trumpiga.
Jared Kushner koos abikaasa Ivanka Trumpiga. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

USA president Donald Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner vastab täna senati suletud uste taga küsimustele, mis puudutavad tema ning Trumpi kampaaniameeskonna väidetavaid sidemeid Venemaaga.

Kui täna annab Trumpi vanima tütre Ivanka abikaasa tunnistusi senati luurekomisjoni ees, siis homme astub ta esindajatekoja liikmete ette. Muu hulgas tuleb 36-aastasel Kushneril vastata kohtumiste kohta Venemaa USA suursaadiku, Vene panga juhi ja Vene advokaadiga.

Kushner teatas enne senati ette astumist kirjalikus avalduses, et temal ega ühelgi teisel Trumpi kampaaniameeskonna liikmel polnud Venemaaga lubamatuid kontakte. Kushneri sõnul ei sõltunud ka tema äritegevus Vene rahast.

«Ma ei teinud koos plaane ega tea kedagi, kes oleks kampaaniaga seotud ja teinud plaane ühegi välisriigi valitsusega,» teatas Kushner kirjalikus avalduses.

«Mul on hea meel uurimisasutustega infot jagada. Ma olen näidanud valmidust koostööks täna ja ma olen seda valmis tegema ka tulevikus ning mul pole midagi varjata,» lisas Kushner. «Loodetavasti võimaldab see need teemad lõpetada.»

«Me soovime palju teada,» ütles esindajatekoja demokraadist liige Adam Schiff eile telekanalile CBS. «Kindlasti tahame teada mitme kohtumise kohta, mis on väidetavalt aset leidnud,» lisas Schiff, kelle sõnul on tegu esimese küsitlusega. Mitme uurimisega seotud kongresmeni sõnul on kavas korraldada ka avalik küsitlus.

Lisaks Schiffile astub esindajatekoja saadikute ette ka Trumpi vanim poeg Donald Trump jr. Ka temalt nagu ka Trumpi endiselt kampaaniajuhilt Paul Manafortilt soovitakse küsida kohtumiste kohta Venemaa esindajatega. 

Lisaks Kongressi mõlema kojale uurib Trumpi kampaaniameeskonna väidetavaid sidemeid Venemaaga ka eriuurija, kelleks on Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) endine juht Robert Mueller.

Mitu kongresmeni on Kushnerile viidates öelnud, et riigisaladustele ei tohiks olla juurdepääsu isikul, kes on FBI huviorbiidis, ja nad on kutsunud üles temalt riigisaladuse juurdepääsuluba ära võtma.

Otsuse juurdepääsuloa andmiseks või ära võtmiseks saab teha president. Peetakse väga ebatõenäoliseks, et Trump võiks avalikkuse surve tõttu jätta oma väimehest nõuniku vastava loata.

Kushner on advokaadi vahendusel kinnitanud, et on valmis tegema koostööd nii FBI uurijate kui ka kongresmenidega, kes püüavad jõuda selgusele Trumpi kampaaniameeskonna väidetavates suhetes Venemaaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles