Poola president lubas vetostada pahameelt tekitanud justiitsreformi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtureformi vastased möödunud nädalal Varssavis presidendipalee ees.
Kohtureformi vastased möödunud nädalal Varssavis presidendipalee ees. Foto: ALIK KEPLICZ/AP/Scanpix

Poola president teatas täna pärast kohtumist ülemkohtu kohtunikega, et vetostab valitsuse esitatud justiitssüsteemi reformivad seaduseelnõud, mille riigi parlament on juba heaks kiitnud.

Poola parlamendi mõlemad kojad, kus enamuses on konservatiivse Õiguse ja Õigluse Partei (PiS), kiitis möödunud nädalal heaks seaduseelnõud, mida kriitikud peavad rünnakuks riigi õigussüsteemi vastu ning mis on tänavatele toonud kümneid tuhandeid poolakaid.

Jõustumiseks pidanuks need heaks kiitma ka president Andrzej Duda. Enne presidendiametisse astumist samuti PiSi ridadesse kuulunud Duda teatas aga täna, et kasutab oma vetoõigust.

«See seadus ei tugevda õiglustunnet,» ütles eelnõud tagasi parlamenti saata lubanud Duda uudisteagentuuri AFP vahendusel televisioonipöördumises. Duda sõnul on justiitsreform vajalik, kuid ta ei toeta peaprokuröri, kelleks Poolas on justiitsminister, sekkumist ülemkohtu töösse.

Valitsuserakonna koostatud seaduseelnõu andnuks justiitsministrile volitused ametisse määrata ja vallandada ülemkohtu kohtunikke. Samuti oleks antud parlamendile voli valida kohtute sõltumatuse eest seisva nõukogu liikmed.

Reformi vastu on Poolas toimunud tänavameeleavaldused, millest on osa võtnud kümneid tuhandeid inimesi. Viimane suurem protestiaktsioon toimus riigis eile.

Kohtute sõltumatuse pärast muret tundev Euroopa Komisjon on Varssavit ähvardanud sanktsioonidega ning hääleõiguse äravõtmisega Euroopa Liidu Nõukogus. Varssavi peab ähvardust põhjendamatuks ja sekkumiseks riigi siseasjadesse.

PiSi kinnitusel on õigussüsteemi reformi eesmärk anda kohtud tagasi tavalistele inimestele ja võidelda postkommunistliku süsteemiga. Paljud meeleavaldajad aga pelgavad, et muutused pole muud kui hiiliv autokraatia.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles